hirdetés

Az Európai Uniónak a Törökországgal kötött menekültügyi egyezményhez hasonló megállapodásokra van szüksége Egyiptommal és Tunéziával is – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben.

merkel-afpA kancellár szerint többet kell költeni a fejlesztési segélyekre, hogy a migrációt kiváltó okokat kezelni lehessen. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi év késő nyarán történt események, és emlékeztetett arra a számos illegális bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben vesztette életét.

Merkel szerint fennáll az unió kötelezettsége, hogy legális bevándorlási lehetőséget nyújtson a menekülteknek, illetve hazájukhoz közel megfelelő tartózkodási lehetőséget biztosítson nekik.
Hangsúlyozta: az EU–török egyezmény ennek egyik kulcseleme. Hasonló mechanizmusokat kell bevezetni többek közt Egyiptomban és Tunéziában is – tette hozzá.

Az EU–török menekültügyi egyezmény értelmében március 20-ától Ankara minden illegálisan Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő migránst visszafogad, cserébe az EU minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Ugyanakkor az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot.