hirdetés

Még mindig nem tudni, hogy technikai hiba vagy egyéb szabotázs okozta-e az észak-olaszországi Lago Maggiore közelében működő hegyi felvonó egyik kabinjának a mélybe zuhanását. A tragédiában 14 ember szörnyethalt egy 5 éves kisfiú életéért pedig küzdenek az orvosok, aki életveszélyes állapotban de túlélte a zuhanást.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a tragikus baleset a Stresa üdölővárost az 1400 méter magas Mottarone-csúccsal összekötő szakaszon történt.

A hatóságok közlése szerint a felvonóban nem 11, hanem minden valószínűség szerint 15 ember tartózkodott, amikor a csúcs közelében elszakadt a kábel. A kabin mintegy 20 métert zuhant, majd a meredek hegyoldalban többször megpördült mielőtt a közeli erdő fái megállították. A szerkezet „teljesen összegyűrődött” – idézte a Guardian Walter Milant, az alpesi mentőszolgálat szóvivőjét.

A legutolsó jelentések szerint a balesetben eddig 14-en vesztették életüket.

A helyszínről két súlyosan sérült gyermeket vittek el a légi mentők a torinói Regina Margherita gyermekkórházba, de egyikük, egy kilencéves gyermek nem sokkal később meghalt, miután a több újraélesztési kísérlet is kudarcot vallott.

Az utolsó túlélő egy ötéves gyermek, aki eszméleténél érkezett a kórházba, őt agysérüléssel és lábtöréssel kezelik.

Az utolsó hasonlóan súlyos felvonó-tragédia 1998 februárjában történt Olaszországban. Akkor 20 ember halt meg, mert egy amerikai katonai repülőgép a Dolomitok egyik síterepén túl alacsonyan szállva elvágta a kábelt.

( Tál)