hirdetés

Fejbe lőttek egy oknyomozó újságírót Hollandiában. Évtizedek óta nem volt ilyenre példa. Az újságíró életéért küzdenek az orvosok, a tettesekről pedig egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy a rendőrség 3 embert őrizetbe vett. Peter de Vries egy maffia perben érintett és sokan úgy vélik ez a mostani leszámolás is ehhez az esethez köthető már csak azért is, mert a per koronatanújának az ügyvédjét két éve szintén agyonlőtték.

 

Amszterdam belvárosában lőttek rá többször is az ismert bűnügyi újságíróra, közölte a helyi rendőrség. Az egyik lövés Peter Rudolf de Vries fejét érte, súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A merénylet hátterét homály fedi, este fél nyolckor lőttek rá a 64 éves újságíróra, aki előzőleg egy televíziós műsorban szerepelt, mivel Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójakét rendszeresen részt vesz tanácsadóként bűnügyi eljárásokban, szakértőként tévéműsorokban.

Peter R. de Vries több bűnüggyel kapcsolatban kapott már fenyegető leveleket, jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadója. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

Később a rendőrség három embert őrizetbe vett, de részleteket még nem árult el. Az amszterdami polgármester nemzeti hősnek nevezte az újságírót, akinek az életéért küzdenek.

Mark Rutte kormányfő sokkolónak, a sajtószabadság elleni támadásnak nevezte a merényletet, amit elítélt a holland uralkodó is. Vilmos Sándor király megdöbbenését fejezte ki, úgy vélte: a merénylet a jogállamiság sarokkövét jelentő újságírás, mint ilyen, az alkotmányos rend elleni támadás volt.

A Peter De Vries elleni támadásra reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta,
egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében szintén azt írta: az eset az újságírás elleni bűncselekmény, a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadás.

Feltartóztathatatlanul folytatjuk a sajtószabadság védelmében végzett munkánkat – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke ugyancsak úgy értékelte, hogy a mivel a média a demokrácia gerince, az újságírók elleni támadások mindenkinek szólnak.

Ehhez hasonló leszámolás Európában rég volt.

( csákány)