hirdetés

Megkezdődtek vasárnap a tavalyi november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyéves évfordulójának hivatalos megemlékezései Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál, ahol emléktáblát avatott Francois Hollande francia államfő. Szombaton este Sting koncertjével nyitott újra a Bataclan koncertterem, ahol a tavalyi terrortámadásban kilencvenen vesztették életüket.
bataclan-emlekezesA köztársasági elnök a stadion D kapuja közelében avatta fel az emléktáblát Manuel Dias emlékére, aki akkor halt meg, amikor a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A koszorúzás és az egyperces néma csend után az áldozat fia „toleranciára és intelligenciára gyakorlására” kérte az egybegyűlteket, de hivatalos beszéd nem hangzott el.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester délelőtt ellátogat a támadássorozat összes helyszínére, s mindenhol emléktáblákat avatnak fel az áldozatok emlékére. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzanak el beszédek a hozzátartozók kérésére.

Várhatóan több spontán megemlékezés is lesz a nap folyamán Párizsban.
Szombaton a köztársasági elnök fogadta a túlélőket, az áldozatok hozzátartozóit és a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegének az ügyben nyomozást végző vizsgálóbíróit.

Januárban a francia törvényhozás minden bizonnyal további néhány hónappal meg fogja hosszabbítani a tavaly novemberi terrortámadások után egész Franciaországban bevezetett rendkívüli állapotot – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a brit közszolgálati csatornának, a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Nehéz lenne most megszüntetni a rendkívüli állapotot. Annál is inkább, mert néhány héten belül kezdődik az elnökválasztási kampány, rengeteg nyilvános eseménnyel. Vagyis a demokráciánkat is meg kell védenünk – mondta Valls a Hardtalk című műsorban.

A miniszterelnök elmondta, hogy a rendkívüli állapot ráadásul olyan jogköröket ad a hatóságoknak, amelyek jelentős mértékben javítják munkájuk hatékonyságát.

A francia törvényhozás legutóbb július végén döntött arról, hogy hat hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.
Valls a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon elővigyázatosnak kell lenni, de csökkenőben van annak esélye, hogy ismét a tavaly novemberihez hasonló terrorkommandó hajthasson végre összehangolt támadást Franciaországban. Ehelyett magányos merénylők által elkövetett támadásokra lehet még számítani, mint amilyen júliusban Nizzában is történt.

Egyperces csenddel emlékezett szombat este Sting a tavaly november 13-i párizsi merényletek áldozataira koncertje kezdetén a Bataclan koncertteremben, ahol a 130 áldozat közül kilencvenen vesztették életüket.

A brit énekes koncertjével nyitott újra egy év után az egyik legrégebbi párizsi könnyűzenei szórakozóhely.

– Ma este két dolgot kell összeegyeztetnünk, először emlékeznünk kell azokra, akik életüket vesztették a támadásban, aztán az életet, a zenét kell ünnepelnünk ezen a legendás helyen – mondta franciául a brit énekes, amikor színpadra lépett.

Az egyperces megemlékezést követően Fragile című számát énekelte el az áldozatok emlékére, amelyet a Message in a Bottle című sláger követett a közönség tapsvihara közepette. A sztár a Párizsban élő Ibrahim Maalouf trombitaművésszel lépett fel, aki a libanoni polgárháború elől menekült családjával Franciaországba.

Az 1500 férőhelyes, teljesen felújított koncertteremben az egy évvel ezelőtti terrortámadások mintegy négyszáz túlélője és az áldozatok hozzátartozói, hivatalos vendégek, köztük Audrey Azoulay kulturális miniszter és meghatott Sting-rajongók is helyet foglaltak. Többen könnyes szemmel fogadták az énekest.
A környékbeli utcákat jelentős rendőri készültséggel biztosította a párizsi prefektúra, a Bataclant csak a jeggyel rendelkező nézők közelíthették meg többszöri átvizsgálás után.

Az egyórás fellépés bevételét Sting az egy évvel ezelőtti merényletek túlélői által létrehozott egyesületeknek ajánlotta fel. A koncertről film készült, amelyet vasárnap este több csatorna is sugároz.

A Police egykori frontembere az első művész, aki fellépett a támadás óta a Bataclanban, amely Párizs egyik legrégebbi és legismertebb könnyűzenei koncertterme. A tulajdonosok az újranyitás előtt teljesen felújították a szórakozóhelyet.

A tavaly november 13-i párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be az épületbe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.
Manuel Valls szombaton arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában.

Igen, a terrorizmus újra le fog csapni. De megvan bennünk az erő az ellenálláshoz és a győzelemhez. Mi, európaiak, le fogjuk győzni az iszlamista terrorizmust – írta a kormányfő több európai lapban megjelent írásában.

A Le Parisien című napilapban vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 56 százaléka továbbra is elsősorban dühöt és felháborodást érez a terrorizmus miatt, de csak 19 százaléka vallotta azt, hogy fél. A megkérdezettek 86 százaléka az elmúlt év támadásai ellenére sem kíván változtatni az életmódján, ugyanakkor 63 százalékuk úgy véli, hogy a biztonsági intézkedések sem csökkentik az újabb támadások kockázatát.

Párizsnak a terrortámadások által leginkább sújtott XI. kerületi önkormányzata délután a polgármesteri hivatal elé várja a helyieket, ahol léggömböket eresztenek majd a magasba az áldozatok emlékére.

A túlélőknek pszichológusok és történészek részvételével kerekasztal-beszélgetést szervez a Life for Paris nevű egyesület, amely szerint fontos, hogy ne csak a politika emlékezzen, hiszen a túlélőknek és az áldozatok hozzátartozóinak november 13. a gyász és a közös emlékezés napja.

A Notre-Dame katedrálisban André Vingt-Trois bíboros, Párizs érseke az áldozatok emlékére mutat be este misét, majd a Szent Márton-csatorna partján helyeznek el az emlékezők lampionokat. A túlélők egyesületei azt kérik a franciáktól, hogy este mindenki tegyen ki egy égő gyertyát az ablakába.

Azt szeretnénk, hogy november 13-a ünnepélyes jelleget öltsön, az emlékezésről és a szolidaritásról szóljon – mondta Georges Salines, a túlélőket képviselő szervezet elnöke.