hirdetés

Öt hónapig folyt bele az arzén, most meg elapadt egy furfangos vállalkozó miatt a Sajó egy jelentős szakasza. Nos Szlovákiában is vannak bajok. A rendőrség állítólag már nyomoz a vxzierömő fura és környezetvédelmi szempontból veszélyes Sajó folyó elterelése miatt. Lehet legközelebb a Dunát terelik el, ki tudja.

 

Ezúttal egy kisebb vízerőművet üzemeltető szlovák vállalat vezetősége találta ki, hogy egyszerűen eltereli a Sajó folyó vizét a saját csatornájába. Az Újszó azt írja, az elterelés miatt egy kilométeres szakaszon apadt el a folyó, ami aggasztó és beláthatatlan környezetvédelmi károkat okoznak ezzel.

A szlovák járási hatóság környezetvédelmi osztályának szabályzatában másodpercenként 480 literes vízhozamot határoztak meg, azonban ezt a szabályozást nem tartják be a vízierömű tulajdonosai és az is nagy kérdés volt-e engedélyük a Sajó elterelésére. Szerintünk épp eszű hatóság ilyen engedélyt aligha adhatott ki. .

Az eseten még a horgászok is megdöbbentek, akik úgy vélik, súlyos természeti katasztrófát idézhet elő a szóban forgó szakasz kiszáradása.

Az üggyel már a rendőrség is foglalkozik, megkezdték a bűncselekmény kivizsgálását – számolt be Lenka Ivonova szlovák rendőrségi szóvivő.

 

( Balu )