hirdetés

Hamarosan megkezdi az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a kísérleti ebola-gyógyszerek alkalmazását a leginkább érintett térségben. Jelentős áttörésre számítanak a jelenleg 70 százalékos halálozási aránnyal pusztító vírus megfékezésében.

ebola ápolók

A kíséreti központok felállításáról viszonylag gyorsan döntött az MSF, így egyelőre csak az biztos, hogy a három érintett egészségügyi központból kettő Guineában lesz. Az egyik kórházban egy állatokon is tesztelt gyógyszert próbálnak ki embereken, a másik központban pedig a korábbi ebolás betegek véréből készített koktélt tesztelik majd – írja a The Guardian.

A harmadik helyszínről egyelőre még nem döntött a szervezet, amely gyógyszergyártó cégekkel, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és szakemberekkel karöltve felel a projektért. Az Oxfordi Egyetem tudósai által végzett harmadik kísérlet során majd a brincidofovir nevű készítményt tesztelik, amely laboratóriumi körülmények között kecsegtetőnek bizonyult, ám állatokon még nem tesztelték. Szakértők szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mert a tabletta formájában szedhető gyógyszer nem veszélyes az emberre.

A decemberben startoló kísérletek több szempontból is egyedülállóak lesznek, hiszen a helyzet sürgető volta miatt nem minden esetben jutott idő arra, hogy a szokásos menet szerint először állatokon majd egészséges embereken teszteljék a gyógyszereket. Az is szokatlan, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, a kontrollcsoport tagjai nem placebót kapnak, hanem a kísérleti gyógyszereket. Mindkét kérdés komoly etikai vitát váltott ki a közelmúltban, ám a hatóságok úgy értékelték, hogy a járvány mihamarabbi megfékezése érdekében fel kell rúgni bizonyos szabályokat. Az első eredményeket 2015 januárjára várják.