hirdetés

Tizenegyre emelkedett szerdára Japánban az utóbbi évtizedek legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi halálos áldozatainak száma, 340-re nőtt a sérültek száma, és nagy károk keletkeztek az ország infrastruktúrájában is.  A legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén keletkeztek, Abe Sindzo miniszterelnök megígérte, hogy mindent megtesznek a helyreállításra és a helyzet kezelésére. A Dzsebi (koreaiul fecske) névre keresztelt tájfun először Sikoku szigetén, Tokusima prefektúrában érte el a partvidéket.

 

japán tájfunTöbb helyen leállt a vasúti közlekedés, több mint 700 légi járatot töröltek.

Leállt a Kanszai Nemzetközi Repülőtér is, miután a tájfun ott is súlyos károkat okozott: a parti őrség szerint a vihar kisodort kikötőjéből egy tartályhajót, amit aztán a repülőteret az Oszaka prefektúrabeli Izumiszano városával összekötő hídhoz vágta.

A víz elöntötte a repülőtér egyik kifutópályáját és egyik terminálépületének alagsorát is, körülbelül ötezer ember rekedt bent. Szerdán már kétszáz járatot töröltek ennek következtében, ami harmincezer embert érint.

Kanszai és Kobe városok repülőtere között három gyorsnaszád szállította az ott rekedteket, körülbelül negyedóránként egyszerre százhúsz utast.

A repülőtéren rekedteket ellátták ivóvízzel és élelmiszerrel is, de voltak fennakadások az ellátásban. Egyesek takarók hiányára panaszkodtak, mások viszont azt sérelmezték, hogy leállt a wifi és hogy nem működtek az ételautomaták.

A kanszai repülőtéren a hajók mellett buszokkal segítenek az utasok elszállításában. Josihide Szuga, a japán kormány főtitkára azt mondta 1,2 millió ember maradt a környéken áram nélkül. A JXTG Nippon Oil and Energy nevű olajvállalat is leállította legalább egy olajfinomítóját Oszaka térségében a az infrastruktúrában következett károk miatt.

A vasúti forgalom már újraindult az érintett területeken.

Japánban már eddig is ítéletidő pusztított: a heves esőzések következtében kialakult áradások miatt szombaton mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ország középső és északkeleti részén. Júliusban a természeti katasztrófák több mint 200 ember halálát okozták.