hirdetés

Gumikat égettek, autókat borogattak és megbénították Párizst a feldóhödött taxisok. Országos demonstrációt tartottak a francia taxisok, akik ellen a rendőrségnek még a könnygázt is be kellett vetnie. A francia fuvarozók az Uber miatt akadtak ki.

Smoke rises from a fire burning next to French CRS riot police standing near an overturned car as taxi drivers block Porte Maillot in Paris on June 25, 2015. Hundreds of taxi drivers converged on airports and other areas around the capital to demonstrate against UberPOP, a popular taxi app that is facing fierce opposition from traditional cabs. Access to three terminals at Paris-Charles de Gaulle airport and in a number of areas of Paris, especially Porte Maillot, were blocked. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON        (Photo credit should read THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images)

Taxisok zárták le a repterekre és vonatállomásokra nyíló utakat Párizsban az Uber ellen tiltakozva csütörtökön. A hivatásosok gumikat égettek szerte az országban, egy autót fel is borítottak mérgükben. A rendőrség több helyütt közbelépett, de könnygázt csak egy helyszínen kellett bevetniük.

Ahogy múlt héten Budapesten, Franciaországban is több száz taxis demonstrált a szabályozási hiányosságokat kihasználó, személyszállítási engedéllyel nem rendelkező sofőrökkel dolgozó internetes fuvarszervező ellen, csak míg hazánkban az Alkotmány utcában sorakozott fel közel 300 taxi, Párizsban elfajultak a dolgok.

A Bloomberg azt írja, a franciáknál az egyszeri taxis licensz elérheti a 240 ezer eurót is. De nem csak ezt, a gyakori vizsgáztatást és a speciális biztosítási díjakat sem fizetik az internetes vállalkozással fuvarozók, hanem mást sem. A Francia Taxisok Egyesületének egyik vezetőjére hivatkozva a lap 30-40 százalékos forgalom csökkenésről számol be az elmúlt két év adatai alapján.

A francia belügyminiszter a tüntetések után elrendelte az Uber betiltását a fővárosban.

Figyelembe véve a súlyos problémákat és a széles rétegeket akiket érint ez az illegális tevékenység, kiadtam az utasítást, hogy a rendőrség tiltsa be Párizsban az UberPop mindennemű tevékenységét – fogalmazott a belügyminiszter.

Franciaország kormánya az év elején fogadta el azt a törvényt, ami illegális státuszba sorolta az Uber működését, azonban a bíróság felfüggesztetteezt az alkotmánybírósági felülvizsgálatának idejére. Az egyik taxitársaság vezetője televíziós interjúban a szerveződő tüntetésről azt mondta, sajnálják az okozott kellemetlenségeket, nekik sem volt könnyű meghozni a döntést, de fel kell lépniük a tarthatatlan állapot ellen.