hirdetés

Tömeg és őrület a  Himaláján. Egy nap alatt több mint 150 hegymászó jutott fel a Mount Everestre. Azért hódították meg egyszerre ennyien a csúcsot, mert csütörtökre megjavult az időjárás, és a hegymászók két nap után végre el tudtak indulni táboraikból.

mount evereset dugó

Bár Nepálban a nagy hegy megmászása szerencsétlenséget, rosszat jelent a hiedelmek szerint, mégis egyre többen nyomulnak a sokaknak oly sokat jelentő csúcsra, az Everestre.

Mondhatni kisebb dugó alakult ki a csúcson. A mászók között volt egy csoport katona az Egyesült Arab Emírségekből, de az indiai hadseregből is többen megmászták a hegyet. A nepáli illetékes kormányhivatalnok szerint nehéz lenne pontosan megmondani, hogy hányan értek fel a csúcsra vagy ki milyen országból érkezett.

A hegymászók többsége már biztonságban visszatért a lejjebb épített táborokba, a csúcs környékén viszont még mindig jó idő van. Május 11. óta szinte naponta ért fel ember a 8850 méter magasságban fekvő csúcsra, de kedden és szerdán nem indulhattak el a mászók, mert erősen fújt a szél a Mount Everesten.