hirdetés

Dróntámadást hajtottak végre egy jemeni katonai díszszemlén a síita húszi lázadók. Egy katonai forrás szerint öten meghaltak, a sebesültek között van a jemeni hadsereg vezérkari főnöke és több más magas rangú katonai vezető is.

 

jemeni dróntámadásA jemeni kormány Áden városától északra található katonai támaszpontján rendezett parádén több magas rangú katonai vezető jelent meg. A drónra szerelt robbanószerkezet az ő páholyuk közelében lépett működésbe röviddel az évnyitó díszszemle kezdete után.

A sebesültek között van a jemeni hadsereg vezérkari főnöke, Abdullah an-Naki, helyettese, Szaláh az-Zindáni, a katonai hírszerzés igazgatója, valamint további 15 magas rangú katonatiszt – mondta el az Abed-Rabbó Manszúr Hádi elnökhöz hű erők egyik tagja, aki ott volt a támadásnál. Helyi kórházi források hat halottról és tizenkét sebesültről adtak hírt.

Láttuk leszállni a drónt a parancsnokok páholyánál. Azt hittük, hogy a díszszemléről tudósító egyik tévécsatorna készít felvételt vele, majd a drón hirtelen felrobbant, pont a katonai vezetők előtt – mondta egy névtelenül nyilatkozó forrás.

 Moammar al-Erjáni jemeni tájékoztatási miniszter rámutatott: a támadás azt bizonyítja, hogy a húszik nem állnak készen a békére, és csak kihasználják a fegyverszüneteket arra, hogy megerősödjenek. Erjáni felszólította a nemzetközi közösséget, hogy álljon ki a jemeni kormány mellett, és kényszerítse fegyverletételre, illetve a városokból való kivonulásra a felkelőket.

A tárcavezető szerint a támadás újabb bizonyítéka annak, hogy Irán folytatja a húszik felfegyverzését és Jemen destabilizálását. Erjáni tudomása szerint két magas rangú katonai vezető sebesült meg a merényletben.

A húszik szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna is hírt adott róla, hogy a felkelők drónja egy csapat megszálló és zsoldos ellen intézett támadást az al-Anad katonai támaszponton. A lázadók megszállóként utalnak a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióra, zsoldosként pedig a jemeni kormányerőkre.

A húszik novemberben azt ígérték, hogy felhagynak a nemzetközileg elismert jemeni kormány, valamint arab szövetségesei elleni drón- és rakétatámadásokkal. Azonban a felek között újra kiéleződött a feszültség az ENSZ égisze alatt létrejött, Hodeida térségére vonatkozó tűzszünet életbe léptetésével és a kikötőváros birtoklásával kapcsolatban.

 

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció erői 2015 tavaszán avatkoztak be a konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.