hirdetés

Amerika szerint drog ügyekhez van köze a venezuelai parlamenti vezetőnek. Nicolás Maduro venezuelai elnök azonban védelmébe vette Diosdado Cabellót, a parlament vezetőjét, miután a Wall Street Journal, majd a The New York Times is a héten meg nem nevezett ügyészségi és külügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Cabello ellen hosszabb ideje vizsgálat folyik az Egyesült Államokban a kábítószer-csempészethez fűződő feltételezett kapcsolatai miatt.

maduro

A bogotai sajtó  szerint lezuhant egy kokaint szállító venezuelai kisgép a Karib-tenger kolumbiai partjánál. A feltételezhetően Közép-Amerika felé tartó repülő megpróbált manőverezni, amikor a kolumbiai légierő egy gépe leszállásra szólította fel, majd üldözőbe vette. A kétmotoros Hawker 800-as gép mellett egyetlen holttestet találtak.

Az eset nem érdemelne említést, ha nem pont az Egyesült Államok és Venezuela között ismét éleződő feszültség időszakában történt volna. Hétfőn a Wall Street Journal, majd utána a The New York Times is hosszabb cikkben foglalkozott azzal, hogy hosszabb ideje vizsgálat folyik venezuelai tisztségviselők ügyében kábítószer-csempészet és pénzmosás gyanújával. Mindkét cikk Diosdado Cabellót, a venezuelai parlament elnökét nevezi meg a hálózat feltételezett fő irányítójaként.

Az Egyesült Államok az ezredforduló óta a Plan Colombia együttműködés keretében mintegy tízmilliárd dollárral támogatta a kolumbiai hatóságokat az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) részvételével a kábítószer-csempészet visszaszorításában. Kolumbiában ugyan valamelyest csökkent a kokain előállítása, ám jelenlegi, évi 250-300 tonnával még mindig az egyik fő termelőnek számít. Miután a kolumbiai hatóságok megpróbálnak határozottan fellépni a drogbandák ellen, a gyanú szerint földrajzi helyzetéből adódóan Venezuela vette át a szerepet, s vált a kolumbiai drog fő reexportálójává az Egyesült Államok illetve Európa felé. Számos kolumbiai bandafőnök is áttette székhelyét Venezuelába, nyilvánvalóan a chavezista hatalom tudtával. Venezuelában egyébként nem termesztenek kokalevelet. Az amerikai becslések szerint mégis 2013-ban 131 tonna (kolumbiai) kokain került Venezuela érintésével tovább.

A spanyol konzervatív lap, ABC cikkek sorozatával, konkrét esetek említésével bizonygatja, hogy a szálak a chavezista katonai vezetők és Cabello kezében futnak össze mind ami a drogot, mind a pénzmosást illeti Az újdonság most csak annyi, hogy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek elismerték, hogy egy ideje már hivatalos vizsgálat folyik az ügyészség és a DEA bevonásával.

Maduro szokásos heti televíziós műsorában most azt állította, hogy január óta „a szélsőjobb Bogota- Madrid-Miami tengelye brutális médiakampánya folyik Cabello, a chavezista szocialista párt vezetője, a nemzetgyűlés elnöke ellen”. Így kirohant a „francóista” spanyol ABC ellen, amely részben Venezuelából elszökött személyek állitásai alapján Cabellót nevezte meg főnöknek. A közelmúltban a Maduro-kormány pert helyezett kilátásba, illetve megtiltotta az ország elhagyását annak a három venezuelai napilapnak 22 tulajdonosa és szerkesztője esetében, akik az ABC cikkeit ismertették.

A venezuelai elnök közölte, hogy most országos és nemzetközi akciót indítanak Cabello és olyan más chavezista vezetők védelmében, akiknek neve felmerült az Egyesült Államokban folyó állítólagos kábítószer-ellenes vizsgálat kapcsán. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az árulókkal szemben, akik eladják pénzért hazaszeretetüket, a legnagyobb szigorúsággal kell érvényesíteni a törvényt, a büntetést. A vádak ugyanis ilyen árulók hazugságain alapulnak – állította.

Mint emlékezetes, Caracas és Washington viszonya azután fogott padlót, amikor Obama bejelentette, hogy több venezuelai politikust, valamint belbiztonsági és katonai vezetőt kitiltottak az USA-ból és banki kintlévőségeiket befagyasztották a tavalyi tavaszi ellenzéki tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszak, emberi jogsértések miatt