hirdetés

Váratlanul lemondott Mario Draghi olasz miniszterelnök. A politikus váratlan lépését azután hozta meg, hogy a kormánykoalíciójához tartozó Öt Csillag Mozgalom nem szavazta meg azt az energiacsomagot, amelyet a kormány bizalmi szavazásra vitt.

 

Az Öt Csillag Mozgalom mozgalom már szerdán bejelentette, hogy nem fogja megszavazni a kormány kilencpontos csomagját, ami az energiaválság következményeit és a drágulást különösen megérző szegényebb családokat, és vállalkozásokat lett volna hivatott megsegíteni.

Ma este benyújtom lemondását a köztársasági elnöknek – idézi a miniszterelnököt a hivatala által kiadott közlemény. Döntését azzal indokolta, hogy az a nemzeti egységkoalíció amely a kormányát támogatta, már nem létezik.

A Reuters szerint a bizalmi szavazás bojkottálásáról szóló döntéssel az Öt Csillag Mozgalom politikai bizonytalanságba sodorta Olaszországot. Ez jelentősen megnehezíti az ország eurós európai uniós forrásokhoz való hozzáférését, az aszály elleni küzdelmet, és az orosz gáztól való függőség csökkentésére irányuló törekvéseket.

A kormányválság miatt várhatón már szeptemberben vagy októberben új választások jöhetnek Olaszországban.

 

( N.A. )