hirdetés

Dráma, izgalom és meglepetés. Tadej Pogacar nyerte szombaton a Tour de France 20., utolsó előtti időfutam szakaszát. A fiatal szlovén letekerte a nagy esélyest és a sárga trikót már több hete viselő ellenfelét Roglicot. A Jumbo sztárjai döbbenten nézték a célban, ahogy több hetes küzdelem árán védett sárga mezüket elveszítik. Roglic a Tour vége elött egy nappal elfogyott és elbukta a Tour győzelmet, amit a fiatal Pogacar húzott be. A Tour már csak ilyen, sosem biztos semmi, főleg nem a sárga trikó megtartása.

 

Amennyiben Pogacar célba ér a vasárnapi zárószakaszon, amely hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik, akkor ő lesz minden idők második legfiatalabb győztese. A fiatal szlovén pedig egy másik rekordot is felülír, hisz utoljára hasonló győzelem 1989-ben volt, amikor Greg Lemond nyert és lett a Tour de France királya, az utolsó elötti napon, szintén jelentős hátrány ledolgozva , mint most, ahogy tette Pogacar Rogliccal , pont egy időfutamnak köszönhetően, ahogy most Pogacar is tette, vette el a franciák sztárjától Fignontól a sárga trikót.

A legfiatalabb Tour győztes rekordját a francia Henri Cornet tartja 1904 óta, amikor 19 évesen és 352 naposan diadalmaskodott.

A 22. születésnapját hétfőn ünneplő szlovén bringás 57 másodperces hátránnyal vágott neki a szombati szakasznak, melynek utolsó 5900 métere rendkívül meredek emelkedő volt. Pogacar a hegy lábánál egyetlen másodperccel volt elmaradva a holland Tom Dumoulintől, de a tavalyi Vuelta a Espana bajnokát, Roglicot már ekkor 36 másodperccel előzte, azaz hátránya több mint felét már ledolgozta. A kaptatón viszont belehúzott az élete első Tourján szereplő bringás, így a célba majdnem másfél perccel verte Dumoulint és közel kettővel Roglicot.

Pogacar azonban 1:56 perccel gyorsabbnak bizonyult Roglicnál, amivel 59 másodperces előnnyel átvette az összetett első helyezettjének járó sárga trikót. A tavalyi Vueltán harmadik helyével berobbanó Pogacar ezen felül megszerezte a hegyi pontversenyben élen állónak járó pöttyös trikót is, ugyanis a célba vezető emelkedőn is ő volt a leggyorsabb, az ezért kapott tíz ponttal pedig kétpontos hátrányát ledolgozva megelőzte a tavalyi Giro d’Italia bajnokát, Richard Carapazt.

A legjobb 26 éven aluli kerekesnek járó fehér trikóért zajló versenyben már a szombati etap előtt is hatalmas fölénnyel vezetett, legutóbb 1972-ben a legendás belga Eddy Merckxnek sikerült legalább három trikót nyernie, továbbá a francia Laurent Fignon 1983-as diadala óta először nyer debütáns a világ legrangosabb kerékpáros viadalán.

(csákány)