hirdetés

Oláh Lajos, Magyarország ottawai nagykövetségén szolgáló diplomatája Montrealban, egy kerekasztal-beszélgetésen sajátos módon próbálta megvédeni a magyar kormányt az „ott elhangzott hazugságoktól”.  A résztvevőknek nem tetszett a produkció, a diplomata kirohanásáról videofelvétel is készült. Az egész jelenet már már kezdett egy igen rossz tragikomédiába fulladni.

olah-lajos

Kerekasztal-beszélgetést szervezett Montrealban kedd estére Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta (KMDC) alapítója, és azon részt vett Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, valamint Bozóki András, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) oktatója. A beszélgetésen részt vett Oláh Lajos, a magyar kormány kanadai diplomatája is.

A vitaest a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta, illetve azt, hogy az Európai Uniónak egyáltalán milyen mechanizmusai vannak, ha az egyik tagállamban sérül az alkotmányos demokrácia – írja a Kanadai Magyar Hírlap.

Oláh Lajos, a magyar kormány ottawai diplomatája azonban nem értett egyet a többi résztvevővel, kikelt magából a kerekasztal-beszélgetés végén. Kirohanásáról videó is készült.

A kerekasztal végén kérdéseket lehetett feltenni az ott jelenlévőknek. A diplomata kifejtette, hogy nem kérdései vannak, hanem a magyar kormány álláspontját akarja ismertetni.

Oláh Lajos a beszélgetésen elmondta, hogy az előadók hazudnak a magyar kormányról, nem tetszett neki, hogy a magyar kabinet képviselője nélkül folytatták le a beszélgetést. A diplomata hozzátette, tisztességtelen volt az eljárás, hogy démonizálni próbálták a kormányt, és hazugságokat állítottak róla.

A vita lezárása után Oláh közölte a szervezőkkel, hogy ami az este elhangzott Magyarországról, az mind hülyeség volt.

Nos mi is azt gondoljuk, hogyha országunkat méltatlan támadás éri esetleg, akkor az ellentenni kell. Ennek több kulturált és frappáns formája is lehet de úgy gondoljuk semmiképp sem az, amit a magyar diplomata tett.