hirdetés

Dél Szudánban picit napszúrást kaptak a politikusok. A kormány ugyanis százszorosára emelte a segélyszervezeteknél dolgozók munkavállalási engedélyének az árát, miközben éhínség pusztít az országban.

dél szudánNemzetközi segélyszervezetek sorra elítélték a dél-szudáni kormány legutóbbi lépését, mellyel jelentősen, százszorosára emelték meg a segélyszervezeteknél dolgozók külföldi munkavállalói engedélyének költségét, száz dollárról tízezer dollárra.

Mindez akkor történt, amikor az ország épp igen súlyos éhínséggel küszködik, több százezer ember élete lehet veszélyben és óriási szükség lenne a nemzetközi segélyszervezetek munkájára.

A jubai kormány és az ENSZ közös becslése szerint százezer embert érint már az éhínség, további egymillió ember pedig veszélyeztetett.

A segélyszervezeteknek nem csak az élelmiszerhiánnyal kell megküzdeniük, hanem azzal is, hogy a polgárháború következtében 2,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát. Az ország gazdasága gyakorlatilag teljesen összeomlott, külföldi munkavállalók lassan már csak a segélyszervezeteknél fordulnak elő az országban. A kormány most az őket sarcolná meg, miközben a segélyszervezetek épp arra panaszkodnak, hogy alapvető finanszírozási gondjaik vannak, ezért az élelmiszersegélyeket sem tudják megfelelően biztosítani.

A jubai kormány még március elején döntött az áremelésről, de a szervezetek csak az elmúlt napokban szereztek róla tudomást. Az ENSZ képviselői próbálnak azóta közbenjárni a kormánynál, hogy mérsékeljék az engedély kiállításának díját.

A Financial Times megkeresésére a kormány részéről senki nem kommentálta a történteket, de a kenyai sajtó beszámolt Salva Kiir elnök szóvivőjének válaszáról, aki azt mondta, hogy a kormány egyszerű rutineljárást folytat, és ha a szervezetek nem tudnak fizetni tízezer dollárt egy munkavállalási engedélyért, akkor vegyenek fel inkább helyi munkaerőt.