hirdetés

A dán miniszterelnök szerint felülvizsgálatra szorul az ENSZ menekültügyi egyezménye, mivel az európai menekültválság során fény derült rá, hogy annak egyes rendelkezései idejétmúlttá váltak. Azaz legfőképp csak az, hogyha például egy menekült évekig él Törökországban, biztonságos helyen, akkor az tekinthető-e menekültnek ezek után Európában vagy sem.

dán rendőr-menekült kislány

Ha  a menekültválság folytatódik és a helyzet romlik, el fog jönni az a pont, amikor meg kell vitatni – és ezt Dánia nem teheti egyedül – a szabályok megváltoztatását – mondta Lars Lokke Rasmussen a dán TV2 televíziónak nyilatkozva.

Ugyanakkor azt is leszögezte a dán politikus, hogy alapvetően nem az 1951-ben megkötött egyezmény alapelveit akarja megváltoztatni. A dán kormányfő szerint a fő probléma, hogy tisztázásra szorulnak azoknak a menedékkérőknek a jogai, akik a háborús övezet elhagyása után már tartózkodtak egy biztonságos országban.

Ha valaki két vagy három évet töltött Törökországban, a háborútól védett helyen, akkor mehet ezek után Európába, hogy ott menedékjogot kérjen? A jelenlegi szabályok ezt lehetővé teszik, de tárgyalni kell erről – mondta Rasmussen, akinek jobboldali kormányát a parlamentben a bevándorlásellenes Dán Néppárt is támogatja, bár nem koalíciós partner.

Dániába idén január és november között 18 ezer menedékkérő érkezett, negyedük október folyamán. A dán kabinet novemberben jelentette be, hogy az európai migránsválság miatt szigorítja menekültügyi törvényeit.