hirdetés

A New York Times újfajta, kifinomult diktatúrákról szóló cikke a török, venezuelai, perui, maláj, kazah elnökkel veszi egy kalap alá Magyarország miniszterelnökét Orbán Viktort. Nos az amerikaiak biztos  kapnak hamarosan helyreigazítási kérelmet és feltehetőleg a CÖF is jól megmondja majd a magáét. S nagy valószínűséggel nyilatkozni sem fog a NYT egyetlen egy firkászának sem egy miniszter sem, mert megsértették a miniszterelnök úrat.

orbán-erdogán

A New York Times-ban Sergei Guriev szentel egy cikket az újfajta diktatúrák jellemzésére. Az új diktátorok bársonyos ököllel uralkodnak című cikkében azzal kezdi a szerző, hogy a hagyományos diktatúrák vértől és erőszaktól iszaposak, Hitlertől Mobutu Sese Seko zaire-i elnökig hullahegyek szegélyezik útjukat. Ám az újfajta diktatúrák már beszélnek a globális média nyelvén, értik a kölcsönös gazdasági függés törvényeit, és tisztában vannak azzal, mi az az információtechnológia. Erőszakot alig használnak, viszont eltörlik a fékek-ellensúlyok rendszerét, egy kézbe összpontosítják a hatalmat, és felőrlik az ellenzéket.

Ezek az új vezetők – és Sergei Guriev itt említi meg Orbánt a cikkében elsőnek Alberto K. Fujimori perui,Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török, Mahathir Mohamad maláj és Hugo Chávez venezuelai elnök társaságában – azzal fenyegetik a világot, hogy átalakítják a világrendet, és a törvény és szabadság elvét a cinizmussal és korrupcióval váltják fel. A Nyugatnak meg kell tanulnia küzdeni ellenük. Guriev hoz egy érdekes adatot: 1982-ben a nem demokrata országok 27%-a mészárolt le tömegeket, 2012-ben pedig csak 6%. Guriev sorolja a példákat, hogy lehet egy újfajta diktátor igen népszerű (Chavez, Nazarbajev), eminens kapitalista (Lee Kuan Yew szingapúri elnök, akit kötcsei beszédében Orbán is a sikeresek közé sorolt), hogy tévesztik meg választóikat cenzúrával, féligazságokkal és propagandával.

Ha jól megy a gazdaságnak, ellenfeleiket megvásárolják, a médiatulajdonosokat hirdetési pénzekkel manipulálják. Az interneten akadályozzák a független tartalmakhoz való hozzáférést, avagy trollok tömegét szerződtetik bérgyalázkodásra, hackereket pénzelnek. Putyin csúcs nyugati kommunikációs cégeket bíz meg lobbizással, Nazarbajev pedig Tony Blairt vette maga mellé tanácsadónak.

orban_putyin

Az új diktátorok nem válogatósak, ha kell gond nélkül használnak erőszakot, de inkább kerülik, mert az felfedné természetük valódi mivoltát. “És az erőszakért nemcsak túl nagy árat kell fizetni, igazából nincs is rá szükség”. Az új diktátorok jogi-hatósági úton lehetetlenítik el ellenzéküket, “minek mártírokat gyártani, amikor úgy is legyőzhetőek, ha elvesztegetjük az idejüket” – Navalnijnak ezért kellett szembenéznie annyi képtelen váddal és feljelentéssel (fatolvajlás, egy szarvas megölése stb.).

eu vs putyin

A Nyugatnak alkalmazkodni kell ezekhez az új utakhoz: a diktatúrákért lobbizásnak üzleti-etikai vétségnek kéne lennie, a nyugati országoknak anyanyelvű, objektív médiát kéne ezen új diktatúrák lakói részére indítani, és a rendszerek kifinomultsága miatt türelmesnek kell lenniük.