hirdetés

A Délmagyar beszámolója és helyszíni riportja szerint csoportosan jönnek a migránsok a szerb–magyar határhoz. Tegnap egy 30 fős csapattal találkoztak a vidéki kollégák. A tranzitzóna tele van, mivel csak 50-60-an férnek el benne.

röszke határ

Tegnap azt tapasztaltuk Röszkén és Tompán is, hogy az 50-60 főre méretezett konténerek valóban megteltek. Ez nem meglepő, hiszen a határ mellett 20-30 fős csoportok próbálnak szinte folyamatosan Magyarországra jutni. A röszkei tranzitnál a migránsok már sátrat is építettek, mivel a belépésre csak este 10-ig van lehetőség. A szemét is újratermelődött, a szerb–magyar határ lassan úgy néz ki, mint egy szeméttelep – ezt a magyarok nem takarítják el, mivel a kosz és mocsok még szerb oldalon van.

Egy pakisztániakból álló csoporttal a kelebiai vasútvonal mellett találkoztunk. A csapat Szabadkáról tartott a magyar határra, a kerítésnél a katonák és a rendőrök a tompai tranzithoz kísérték őket. A többségében férfiakból álló csoport nem szaladt el a rendőrök láttán, fegyelmezetten – pontosabban unottan – követte az egyenruhások angol nyelvű utasításait. Úgy tudjuk, a szerb–macedón határzár kihirdetése óta kevesebben érkeznek a kerítéshez, de senki sem tudja, mi lesz, ha a görög–macedón határon feltorlódott 40 ezres tömeg útnak indul.

Mi lesz a tranzitba belépőkkel? Nagy valószínűséggel kiutasítják őket. Magyarország biztonságos harmadik országnak tartja Szerbiát, így onnan csak kivételes esetben jöhet menekült.

(Forrás: Délmagyar–Segesvári Csaba)