hirdetés

Székelyföldet is meglepte az időjárás rendesen. Csíkszeredában -9 fokot mértek a sok sok hóesés mellett. Pedig öt hét és itt a naptári nyár.

havazA kiadós székelyföldi havazások után mínusz 9 fokot mértek szombat reggel Csíkszeredában – közölte az Agerpres hírügynökség. A nagyszebeni regionális meteorológiai központ illetékese elmondta, a csikorgó fagy kialakulását a térség egy részét beborító hótakaró, a kitisztult égbolt és a magas légköri nyomás segítette elő. 

Rendkívül hideg volt a reggel Hargita megye más településein is: a Bucsin-tetőn mínusz 5 fokot, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 4 fokot, Maroshévízen mínusz 3 fokot mértek. A meteorológus elmondta: a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek hajnali 4 és 5 óra között alakultak ki.

Hozzátette: a következő napokban felmelegedés várható, és jövő hét közepére már az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekre számítanak. 

Török Jenő, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője elmondta: az áprilisi fagy elsősorban a kivirágzott, kirügyezett fákban tesz kárt. Szabó József, a székelyudvarhelyi Otus madárvédő egyesület illetékese szerint a fagyos idő elsősorban a fecskéket és a kis testű rovar evő madarakat veszélyezteti, amelyek nem találnak élelmiszert. Az ornitológus hozzátette: a gólyák, és a nagy testű madarak tovább bírják táplálék nélkül, de ha kitart a hideg idő, ezek is veszélybe kerülnek. 

Hargita megyében 1978-ban mérték a legalacsonyabb áprilisi hőmérsékletet: ekkor mínusz 14,4 fokot rögzítettek Csíkszeredában. A legmagasabb áprilisi hőmérséklet a 2012-ben szintén Csíkszeredában mért 28,8 fok volt.