hirdetés

Elesett Csernobil is. Az orosz katonák véres harcok árán elfoglalták az objektumot. A volt atomerőmű rektorai továbbra is radiokatív anyagokat tartalmaz, amelyet betonszarkofággal fedtek le, ha ez megsérül az Európára nézve tragikus esemény lehet.

 

Véres harcok folytak a csernobili atomerőműnél, az ukránok sokáig ellenálltak, de végül az orosz csapatok átvették az ellenőrzést az objektum felett – erősítette meg az AFP francia hírügynökség értesülését az UNN ukrán hivatalos hírszolgálati iroda.

Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszter egyik munkatársa a közösségi oldalán (Telegram) azt írta:

“A radioaktív hulladékot őrző nemzeti gárdisták elkeseredett ellenállást tanusítottak” – fogalmazott az üzenetben ez a belügyi munkatárs.

Azt is írta: ha a megszállók tüzérségi tüze eltalálja az atomhulladékot őrző tartályokat, akkor életveszélyes radiokatív felhő szabadulhat el, ami beterítheti az egész országot, eljuthat Belaruszba és akár az egész Európai Unióba.

Egyelőre nem tudni, hogy jelenleg milyen állapotban vannak a radioaktív tartályok – közölte este Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnöke. Azt is mondta a kabinetfőnök, hogy az orosz támadók vagy azt fogják állítani, hogy a védekező ukránok miatt sérült meg az erőmű vagy bármelyik tartály vagy maguk fognak olyan akciót végrehajtani, ami sérüléseket és károkat okoz, s ezzel fogják indokolni az egész akciót.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azt írta üzenetében: “EZ MÁR EGÉSZ EURÓPA ELLENI HÁBORÚ”

( cst )