hirdetés

Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból – közölte Milan Chovanec belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Chovanec szerint ennek legfőbb oka, hogy máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban valójában Törökországban.

Budapest, 2015. szeptember 4. A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak Budapest határában az M1-M7-es autópálya kivezetõ szakaszán - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltEgy korábbi megállapodás alapján Csehországnak az év végéig 80 szíriai menekültet kellene befogadnia Törökországból.

Az év végéig senkit sem fogadunk be, mert a biztonsági átvilágításaink nagyon precízek. Azok után, ami Törökországban történt, és mi nem tudjuk pontosan, mi is történt, államcsíny vagy ellenpuccs volt-e – indokolta álláspontját a cseh belügyminiszter.

Chovanec kifejtette, hogy a törökök ma katonailag nagyon hatékonyan beavatkoznak Szíriában, én azonban attól tartok, hogy ezt nem a szír lakosság érdekében teszik, hanem a kurdokkal való konfliktusokat próbálják megoldani. Félek attól, hogy ez a feszültségnövekedés, amelyet ma Törökország a kurdok irányában kiváltott, végül nem fogja-e Törökország destabilizációját jelenteni.

Amennyiben csődbe megy a Törökországgal megkötött megállapodás (a menekültekről), akkor az idén még egy kisebb bevándorlási hullámra számíthatunk, majd egy jóval nagyobbra tavasszal – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Úgy vélte: a veszély ellenére sem szabad engedni a törökök követelésének és anélkül megadni nekik az európai uniós vízummentességet, hogy teljesítenék az EU feltételeit.

Amennyiben ezt Európa megteszi, teljes mértékben lejáratja magát – vélekedett Chovanec.

Kijelentette, hogy személyesen is támogatja egy európai hadsereg felállításának a javaslatát. Nem bízhatjuk magunkat a NATO-ra és az Egyesült Államokra, magunknak is harcképesnek kell lennünk –szögezte le a cseh belügyminiszter.

A jobboldali cseh ellenzék elutasítja és abszurdnak tartja ezt az elképzelést.

Amennyiben valóban létrejönne egy európai hadsereg, az egy kis túlzással német hadsereg lenne – mutatott rá Pavel Blazek volt polgári demokrata igazságügyi miniszter.