hirdetés

Az amerikai légierő bejelentette, hogy hadrendbe állította a legkorszerűbb F–35 A típusú vadászgépek első repülőszázadát a U.S Air Force-nál.

F-35 US air force

Herbert Carlisle tábornok, a légierő hadműveleti parancsokságának vezetője washingtoni sajtókonferenciáján hozta nyilvánosságra, hogy a legmodernebb halálos F–35-ös bombázók csatarendbe állta. A Lockheed Martin F–35A típusú vadászgépéről szóló bejelentést mérföldkőnek minősítik az Egyesült Államokban, részben azért is, mert ez a 379 milliárd dollárba kerülő projekt a Pentagon jelenleg legnagyobb szabású fegyverprogramja.

A légierő döntése az F–35A vadászgépek hadrendbe állításáról világos és erőteljes jelzés az Egyesült Államok barátainak és ellenségeinek egyaránt, hogy az F35–ös képes beteljesíteni küldetését – fogalmazott Chris Bogdan, a légierő altábornagya, a program vezetője.

Carlisle tábornok felhívta a figyelmet arra is, hogy ezeket a vadászgépeket immár bevethetik harci cselekményekre is a Közel-Keleten vagy bárhol másutt, ahol szükséges. Szakértők szerint ez az F–35-ös lehetővé teszi majd az amerikai haderőnek, hogy felderítsen ellenséges repülőt vagy más veszélyforrást messze a jelenlegi hatótávolságán túl, csapást mérjen rá, és jóval azelőtt távozzon, hogy az ellenség észlelné jelenlétét. Ugyanakkor Todd Harrison, a CSIS (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóközpontja) védelmi kérdésekkel foglalkozó elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy a program még mindig nem áll teljesen készen, a vadászgépek még nem tudnak mindent, amire eredetileg szánták őket.

A Pentagon F–35-ös programmal foglalkozó irodája bejelentette: további tárgyalásokat folytat a Lockheeddel újabb F–35-ös harci repülők vásárlásáról mintegy 15 milliárd dollár értékben.