hirdetés

Több mint 900 elhagyott bébikrokodilt találtak a rendőrök a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm terület egyik Vietnammal határos településén – jelentette a helyi média. Úgy tűnik, ez a krokodilcsempészek fő tranzithelye, hisz nem ez az első nagy fogása a kínai rendőröknek.

krokiA védett sziámikrokodil-csemeték hangjára a határrendészet járőrei lettek figyelmesek Fangcsengkang városban egy mólón, majd két elhagyott dobozban rátaláltak a hüllőkre.

A természetvédelmi státuszukra vonatkozó nemzetközi besorolásuk szerint súlyosan veszélyeztetett, Délkelet-Ázsiában honos állatok nagyjából 15 naposak lehettek. A rendőrség a környéken igyekezett az állatok gazdáira lelni, de nem járt sikerrel, és nem is jelentkezett értük senki.
A hatóság feltételezése szerint vagy tenyésztésbe vonták volna, vagy házi kedvencként adták volna el őket az ország más részébe.

A sziámi krokodilok iránt elsősorban azért nagy a kereslet, mert bőrüket a nemzetközi piacon drágán eladható luxusbőrtermékekhez használják alapanyagul. Kínában engedély nélkül nem tarthatók, nem szállíthatók és nem lehet velük kereskedni.

Fangcsengkang település vélhetően a csempészett édesvízi sziámi krokodilok elosztó központja lehet. Legutóbb júliusban foglaltak le belőlük csaknem 400 fiatal példányt egy bérelt épületben. Fél évvel korábban 70 fagyasztott állatot találtak a városban egy tenger gyümölcseit szállító hűtőkamionba rejtve.