hirdetés

Kiderült, hogy a Brüsszel Schaerbeek negyedében kedden reggel bombamerénylettel fenyegetőző férfi hamis robbanóövet viselt. A rendőrség az akció alatt lezárt egy metróállomást és egy bevásárlóközpontot. A férfi letartóztatása után a párizsi támadásoknál használt robbanóövekre hasonlító szerkezetben robbanószert nem, csak sót és kekszet találtak.

schaerbeekA La Libre Belgique című belga napilap szerint az első kihallgatásán a 26 éves férfi bevallotta, hogy egyedül találta ki a merényletről szóló mesét, és a hamis robbanóövet is ő barkácsolta.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a férfi elismerte: ő találta ki azt is, hogy hajnali fél hatkor elrabolták és a belvárosi bevásárlóutca legnagyobb áruháza előtt a derekán robbanóövvel tették ki az autóból.

A beszámoló szerint az övet egy harmadik személy távirányítással hozta volna működésbe. A fiatalember azt is bevallotta, hogy ő volt az, aki értesítette a rendőrséget a várható robbantásról.

Arról is beszámoltak, hogy a rendőrség házkutatást tartott nála. Megtalálták a hamis bomba készítéséhez használt tárgyakat, de robbanószer vagy fegyver nem volt ott.

Elmondták, hogy a gyanúsított által megnevezett járművet – rendszáma alapján – nem sokkal a bejelentést követően megtalálták Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében. Az autó tulajdonosát kihallgatása után szabadon engedték – tették hozzá.

Az ügyészség közölte: a fiatalember nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Korábban ő maga jelentkezett a rendőrségen, hogy arra kérték fel: csatlakozzon az Iszlám Államhoz Szíriában. A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Kedd reggel zárták le bombamerénylet gyanúja miatt Brüsszel belvárosának egyik legnagyobb bevásárlóközpontját és környékét. A rendőrség már korábban közölte, hogy a reggeli órákban elfogott gyanúsítottnál talált robbanóövhöz hasonló szerkezetet az arra szakosodott speciális egységek megvizsgálták, de abban nem találtak robbanószerkezetet.

Charles Michel miniszterelnök keddi programjait lemondta és válságstábot hívott össze. Az ülés után közölte, hogy a biztonsági szolgálatok rendkívüli készültségben maradnak.