hirdetés

Florida kormányzója profi módon oldotta meg a Hollán America luxus óceánjáróján rekedt több ezer utas kimenekítését. A betegek kórházba kerültek, a tünetmentes utasokat pedig külön gépekkel szállítják haza. Az óceánjárón többnyire amerikai és francai állampolgárok voltak. Az Esti Újság úgy tudja magyar nincs köztük. Ráadásul kiderült a koronavírusos két óceánjáró, valójában egy volt, a másik luxus hajó csak a segítségére sietett. S mára az is kiderült csak Florida segített a bajba került utasokon.

 

Kigyót, békát kiabált a média szerte a világban a két holland üdülőhajó kikötési engedélyével kapcsolatban, szinte kivétel nélkül a floridai hatóságok embertelenséget, hibás döntéshozatalát emlegetve. ( csak a rend kedvéért: 1 hajó utasairól volt szó, a második hajó üresen a segitségére sietett, és emelt át utasokat a további fertőzés veszélyének csökkentésére. Ebből lettek aztan a drámai “ 2 hajó utasai vesztegelnek Forida partjainál” szlogenek és hírek).

Azonban a tények makacs dolgok, tehát nézzünk egy kicsit a kronológia mögé.

A hajó még március elején indult Argentinából, egy hosszúnak mondható majdnem három hetes kirándulásra. Virusveszélyt ekkor még senki sem kiáltott sem Dél sem Észak – Amerikában.

Útközben azonban – vagy egy virushordozó utas, vagy a kiszállások alatti fertőzés miatt – rémálommá vált az utazás. Igy kikötni mrr nem engedték a hajót sehol. Mi több a Panama csatornán történő átkeles is kérdésessé vált, csak úgy engedte végül át a hajót Panama, hogy egy pillanatra sem állhat meg. ( A biztonság kedvéért katonai naszádok kísérete ellenőrizte a betartását). Tehát nem Florida hanem egyetlen útbaeső ország sem. Pedig volt már beteg bőven. A bajról azonban ekkor még senki semi írt, senki se kezdte , mondjuk Panamát hibáztatni.

Ezek az előzmények, amikor a hajó Florida partjaihoz közelit, a másik hajó ekkor indult a segitségére, és ekkor kényszerül a floridai kormányzó “helyzetbe”.

A fiatal és agilis Ron DeSantis kormányzo kétség kivül rendkivül profi módon kezeli a koronavirus helyzetet. Időben hozta meg a korlátozó intezkedéseket, igy itt annak ellenere kordában tudják tartani (egyenlőre) a virust, hogy Floridát a turista szezon kellős közepén érte a járvány, és az amerikai fiatalok tömegei is itt töltötték a tavaszi szünetet. Volt bátorsága és ereje lezárni a teljes tengerparti szakaszt, az összes szórakozó helyet, beleértve a tömött Miami Beach-el, ahol még a parti szállodák is kénytelenek voltak bezárni. Pedig akkor alig volt fertőzött.

Akkor szidták, ma imába foglaljak a nevét, joggal! ( New York ekkor még tömött utcákat mutatott).

Az Egeszségügyi Intézmények igy nem kerültek hirtelen extra terhelés alá. Igaz a tesztelés itt sem tömeges, tehát a tényleges fertőzöttek száma több is lehet.

Előző cikkemben már irtam, hogy sok mindenben mutat hasonlóságot a Magyarországi protokoll az ittenivel, a tünetmentes fertőzöttek kiszűrése nem prioritás, igy ahhoz hogy valakit teszt alá vessenek, tünetnek kell jelentkezni. ( Persze aki akarja az bármikor kerhet tesztet , igaz borsos áron).

Nos ebbe a helyzetbe érkezett a Holland America hajója….. hozzávetőleg 3600 emberrel ( utas és személyzet együtt). Az utasok jelentős része francia, illetve amarikai de nem floridai !

Azt hiszem nem szivesen lettem volna az elmúlt pár napban Ron DeSantis…. Az egyik “ kalapban “ az általa képviselt floridaiak, akik elől egy súlyosbodó helyzet esetén a hajó utasai elveszik a kórházi ágyakat, esetleg lélegezteto gépet…

A másik oldalon egyrészről az amerikai utasok ( eddig elképzelhetetlen volt, hogy szinte külföldiként nézzenek más amerikai államok polgáraira) és az a nem elhanyagolható tény, hogy Florida egyik, ha nem a legnagyobb bevételi forrása a turizmus, Franciaorszag pedig nem egy mini állam, és ahogy az ilyenkor elvárható Macron francia elnök is fölemelte nyilván a telefont, és még pár kollegája…..

Bár az általános vélekedés szerint a politikában nincs helye érzelmeknek és a politikus csak szemét ember lehet, azért a lelki tényező az ami a legnehezebb lehetett a fiatal kormányzónak. Több mint 3000 kétségbe, pánikba esett ember, 4-en már meghaltak, több súlyos állapotban van. Nem véletlen, hogy a fél világ felzúdulását kiváltó és az azonnali kikötést megtagadó döntés csak némi hezitálás után történt meg. Nehéz döntés volt, és biztos nem lelte benne senki örömét.

Ekkor azonban már ott volt a hajó mellet az üres Rotterdam névre keresztelt hajó! Erre 400 negativ mintát mutató utas került átmentésre. Felszerelést, orvosokat is vitt a bajba jutott hajónak. Tehát némely média ( főleg a francia) illetve comment a lelketlen, segitséget megtagadó floridaiakról és kormányzójukról, egyszerűen nem igaz. Ráadásul azt az “apróságot” elfelejtette minden hiradás, hogy a verdict szerint “ egyenlőre nem köthet ki a két hajó “ volt.

Össztűz zúdult Floridára, és a kormányzóra.

Pedig a háttérben lázas munka folyt a helyzet megoldására, és ez magyar idő szerint szerda éjjel meg is történt.

A Holland Amerika és a segitő kezet nyújtó másik hajótársaság a Carnival Cruise áldozatvállalásának is köszönhetően a hajók csütörtökön kikötöttek, a betegeket haladéktalanul kórházba szállitották.

A tünetmentes utasok részére maszkot adnak, és a kikötőből a Fort Lauderdale -I repülőtérre szállitják, ahol a szokásos procedura nélkül, azonnal a géphez viszik őket a buszok, ( nyilván a határ és vám kiléptetés már a hajón megtörténik). A repülők különgépek amit a hajó társaság bérel. A hajótársaság azonban mindenkit saját hazájába juttat. Az esti Újság információja szerint magyar utas nincs a hajón ezt azonban nem erősitette meg sem a helyi hatóság sem a Külügyminisztérium.

Pénteken délutan 110 utassal az első gép el is indult Kanadába. Persze ez már nem szenzáció, maximum aprobetus hir… én is kaptam ma is otthonrol telefonhivást, melyben a “ tényleg hagyják meghalni az embereket a hajón” kérdést szögezték nekem. Pedig az Esti Újság elsőként irta meg, hogy megkezdődik a mentés, amikor az egyik magyar kereskedelmi TV csatorna, még az Emberek meg fognak halni cimmel jelentkezett ).

Válaszként, csak a Broward Megyei Sheriff ( ide tartozik úgy a kikötő, mint a repülőtér) Gregory Tony , aki irányitja a mentést szavait tudom idézni:

Ez Amerika. Soha nem hagytunk senkit egyedül. Soha nem forditottunk hátat senkinek-mondta Gregory Tony sheriff.
A főrendőr elmondta, hogy számos ország tagadta meg a kikötést és a belépést, igy nekik kellett kitalálni a megoldást. Azt már csak én teszem hozzá, hogy egy rossz szava sem volt az elmúlt napokban kigyót, békát kiabálók irányába.
Több mint 3000 ember részére kellett megfelelő megoldás. Először megszervezték, aztán megoldották/oldjak jelenleg is.

Erre joggal lehet mondani ; Profi munka !

(Szerző: Horváth Szabolcs, USA, Fort Lauderdale )