hirdetés

Úgy tűnik, hogy egyre divatosabbá válik a politikusok között, hogy Magyarországot és Lengyelországot a szájukra vegyék. A volt amerikai elnök, Bill Clinton a hétvégén egy kampánygyűlésen a két ország esetében arról beszélt, hogy Putyin-féle vezetést akarnak. A Fidesz Clintont már kioktatta, a francia államfőt még nem. 

hollande-clinton

Bill Clinton exelnök szerint Magyarország és Lengyelország egyfajta Putyin-féle vezetésű társadalmat és országot próbál kialakítani. A Fidesz  vissza is szólt a volt amerikai elnöknek. Azonban Clinton mondandóját egyre többen veszik át. Nicolas Sarkozy volt francia elnök, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik, és François Hollande jelenlegi elnök osztották meg a nyilvánossággal eltérő álláspontjukat erről a témáról.

Sarkozy a Le Monde-nak adott friss interjújában Lengyelországról és Magyarországról azt mondta:

– Nem mondhatjuk, hogy nincs demokrácia Magyarországon. Ez a francia elitek ellentmondása, hogy mindig leckéztetni akarják az egész világot. Ami pedig Lengyelországot illeti, láttam a Kaczynski-fivéreket a hatalomban. Tiszteletben tartották az európai szabályokat, és amikor megverték őket, távoztak a hatalomból. Ötven év kommunista iga után ezek működő demokráciák. Egy nagyszabású problémával is szembe kell nézniük, nagyon jelentős migrációs nyomást viselnek el. Schengen kudarca elsősorban őket nyomja. Azt szeretné, hogy újraépítsük a berlini falat?

A republikánusok elnökjelöltjének kijelentéseire reagálva François Hollande a Europe1 rádiónak úgy fogalmazott:

Látom, hogy egy volt köztársasági elnök szerint csodálatos, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Nos, én nem szeretnék egy ilyen társadalmat – monda Hollande.