hirdetés

Elkészült az új felmérés, és lesújtó eredményre jutottak Amerikában. A választók 20 százaléka ugyanis sem az ex-first ladyt, Hillary Clintont és a fura véleményeiről híressé vált Donald Trumpot sem támogatja. Azonban a milliárdost arcul csapja, hogy jócskán le van maradva Clintonné mögött.

Democratic U.S. presidential candidate Hillary Clinton meets with civil rights leaders at the National Urban League in the Manhattan borough of New York City, February 16, 2016.  REUTERS/Mike Segar - RTX277XM

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje jelentős előnnyel vezet Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje előtt. A felmérést azután készítettek, hogy Obama elnök nyilvánosságra hozta: Clinton elnökjelöltségét támogatja. Az Ipsos és a Reuters szerint a megkérdezettek 46 százaléka Hillary Clintont támogatja, és kevesebb mint 35 százalékuk látná szívesen Donald Trumpot a Fehér Házban. Csaknem húsz százalékra tehető azok aránya, akik egyik jelöltet sem akarják az Egyesült Államok elnökének.

Clinton nagyjából ugyanilyen arányban vezetett egy héttel ezelőtt is, amikor azonban még nem rendelkezett az elnökjelöltséghez szükséges megfelelő számú kongresszusi küldött támogatásával. Kedden a hat szövetségi államban tartott előválasztásokon négyben ő győzött, ezzel végleg bebiztosította magának a demokraták elnökjelöltségét, amelyet azonban hivatalosan csak az elnökjelölt-állító kongresszus után kaphat meg.

Trump az előválasztáson többnyire lemaradt Clinton mögött, csak egyszer sikerült ledolgoznia két számjegyű hátrányát, és rövid időre meg is előzte népszerűségben és elfogadottságban Clintont.