hirdetés

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta pénteken azokat a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek.
hillary clintonA feljegyzések akkor készültek, amikor július elején az FBI washingtoni központjában több órán keresztül meghallgatták Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében. Az FBI több mint egy esztendeig tartó nyomozást folytatott, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Így a gyanú szerint akár bizalmas, sőt, titkosított információk is kikerülhettek.
Az FBI több tucat feljegyzést tett közzé, ezek közül néhány szerkesztett formában került most nyilvánosságra.
A feljegyzésekből kiderült, hogy a meghallgatáson a volt külügyminiszter, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje azt állította az FBI munkatársainak, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium – egyébként meg nem nevezett – tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott.
Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben, és abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni.