hirdetés

Che Guevara eszméi újraélednek Venezuelában. A törvényhozás jóváhagyta Nicolás Maduro elnöknek azt a kérését, hogy különleges jogkörökkel ruházzák fel őt “az amerikai imperializmus elleni harcra” való tekintettel. A felhatalmazás végső jóváhagyása vasárnap várható.

nicolas maduro

Ha megkapja a különleges jogköröket, Maduro hat hónapon át parlamenti jóváhagyás és konzultáció nélkül bocsáthat ki törvényeket. Arra hivatkozva kérte ezt a parlamenttől, hogy válaszintézkedéseket hozhasson az Egyesült Államok Caracast sújtó szankcióira, amelyeket “imperialista agressziónak” tekint.

 

Barack Obama amerikai elnök hétfőn rendeletében “szokatlan és rendkívüli” fenyegetésnek minősítette Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonsága és külpolitikája szempontjából, és emiatt szankciókat rendelt el a venezuelai biztonsági apparátus hét vezetője ellen. A büntetőintézkedések a Maduro-kormány ellen 2014 februárja és májusa között tartott tüntetések erőszakos elnyomásában érintett hét magas rangú venezuelai vezetőt érintenek.

Nicolás Maduro válaszul – mint kedden bejelentette – védelmi jellegű hadgyakorlat megtartását rendelte el március 14-re, és felszólította a venezuelai lakosságot, hogy kapcsolódjon be a gyakorlatba.

 

A nemzetgyűlésben mondott beszédében az elnök arra kérte a képviselőket, ruházzák fel őt különleges hatáskörrel, hogy “megvédhesse Venezuela békéjét, szuverenitását és fejlődését az Egyesült Államok kormánya jelentette fenyegetéssel szemben”, amelyet “történelmi aberrációnak” is nevezett.