hirdetés

Hiába próbálta megmenti a partra vetődött öt ámbráscetet sok-sok szakértő és aktivista. A holland partokra vetődött ceteket nem tudták megmenti, és mind elpusztultak.

2016-01-13 08:20:32 TEXEL - Vijf potvissen zijn aangespoeld op het strand van het Texelse eiland. De dieren zijn dood. ANP REMKO DE WAAL

A tengeri emlősöket kedden, a part közelében vették észre, feltűnt, hogy bajban vannak. A szakértők éjfélig folytatták az erőfeszítéseket, hogy a ceteket visszajuttassák a nyílt vízre, sikertelenül. Amikor befejezték, úgy vélték, ketten már nem élnek, de a többiek is „utolsó lélegzetüket veszik” – írta a Dutchnews.nl.

Rendkívül szokatlan, hogy ennyi ámbráscet tartózkodjon a holland vizeken – mondta a helyi Ecomarine tengeri központ szóvivője a Noordhollands Dagblad című napilapnak. A partszakaszt, ahova a cetek kisodródtak, lezárták, hogy az állatokat senki se zavarhassa.

Hollandia szabályzatot készített ilyen esetekre, miután 2012-ben egy hosszúszárnyú bálna Texel homokos partja közelében elpusztult. A protokoll alapján be kell fejezni a mentési munkálatokat 12 órával azután, hogy az állatok a partra vetődtek. A Watt-tenger német Wangerooge szigetére két nagy ámbráscet tetemét sodorta a víz január 8-án.

Más nagy testű emlősök is szerencsétlenül jártak. Több mint nyolcvan delfin vetődött partra Dél-Indiában, közülük 45 elpusztult a megmentésükre tett erőfeszítések ellenére is – közölték kedden a helyi hatóságok.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinek Tamilnádu államban, Tutikorin kikötőváros közelében, egy 25 kilométer hosszú partszakaszon kerültek szárazra, az első példányok még hétfőn. Halászok, hivatásos mentők és vadőrök egész éjjel virrasztottak a partvidéken, hogy megpróbálják visszatuszkolni a tengerbe a 4-7 méteres állatokat, de sok delfin újra partra vetődött és elpusztult.

Ezen a vidéken 45 éve nem fordult elő ilyen tömeges cetpusztulás, a hatóságok tengerbiológusok segítségét kérték a körülmények tisztázásához.