hirdetés

A 27 uniós tagállam állam- és kormányfője ma egyeztet az Európai Unió Brexit utáni jövőjéről. David Cameronnal azonban nincs mit tárgyalniuk, amíg nem kapják meg Nagy-Britannia hivatalos kilépési szándékáról szóló nyilatkozatot. Azonban a skót miniszterelnök ott lesz a találkozón, mivel igyekszik Skóciát az EU-ban tartani.

David Cameron elhagyja BrüsszeltDavid Cameron brit miniszterelnök kedd este hazautazott a csúcstalálkozóról, és a további megbeszéléseken már nem vesz részt.

Az informális megbeszélésen a britek EU-ból való várható kilépésének következményeiről és az Egyesült Királyság kiválási folyamatáról egyeztetnek.

David Cameron a keddi munkavacsorán ismertette az uniós tagságról rendezett brit népszavazás végeredményét és a brit helyzetet, majd hazautazott.

Brüsszelben tárgyal viszont szerdán Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Nem hivatalos ugyan az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, de találkozik Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, és megbeszélést folytat Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.

Elutazása előtt Sturgeon elmondta: azért megy az uniós intézmények vezetőihez, hogy megkérdezze, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén is.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt – a királysághoz tartozó – Skóciát is „eltávolítanák” az európai közösségből.