hirdetés

Belgorod mellett Kurszk megyébe is behatolt a Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadosztály pár egysége, akik ezzel komoly zűrzavart okoztak Puytinnak és az orosz hadseregnek egyaránt. Így két helyen is egyidőben foglaltak el Oroszország területéből pár négyzetkilométert az ukránokat támogató szabad orosz partizánok.

 

Ukránbarát bloggerek beszámolója szerint nemcsak Belgorod, hanem Kurszk régióban is átléphették az orosz-ukrán határt Kreml-ellenes orosz partizánok. Gogolevka település táblájánál fényképezték le magukat, amely két kilométerre van az ukrán határtól, Oroszországban.

Mint ismeretes a hét elején a Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadosztály partizánakciót indított az oroszországi Belgorod ellen, vélhetően ukrán támogatással, ezt azonban a hivatalos kommunikációban Mihajlo Podoljak tagadta. Minden jel arra utal, hogy az offenzíva fordulópontot jelenthet az ukrajnai háborúban.

A háború szempontjából fontos csata zajlik az ukrán határhoz közel két régióban is Belgorodban és Kurszkban. Az sem kizárt, hogy az itteni harcok új fejezetet nyithatnak az ukrajnai háború történetében. Az első hírek még arról szóltak, hogy Ukrajnából fegyveresek lépték át a határt és elfoglaltak egy határ menti falut, Kozinkát, majd tovább nyomultak Grajvoron városa felé.

A sokszor ellentmondásos információk szerint a támadó gyalogsági egységek mellett páncélozott járművek vettek részt a támadásban, tüzérségi és drónos támogatással, megütköztek az orosz határőrséggel, majd leküzdve a nem túl számottevő orosz ellenállást ellenőrzésük alá vontak 35 négyzetkilométernyi Oroszországhoz tartozó területet. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség legutóbbi híre szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a belgorodi eseményekről, és megkezdődött a terrorellenes művelet, a „szabotőrök” kiűzése.

A Szabad Oroszország Légió egy kisebb félkatonai egység, amit 2022 márciusában, két héttel az orosz támadás megindulása után hoztak létre egy, az ukránokhoz átállt orosz századból. A légió legismertebb arca az ukrán származású Igor Volobujev, az orosz Gazprombank egykori alelnöke, aki tavaly februárban disszidált Oroszországból.

Azt, hogy pontosan mi zajlik Belgorodban és Kurszkban, egyelőre nehéz lenne behatárolni, az viszont már biztos, hogy a Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadosztály részben orosz, részben pedig amerikai páncélozott járművekkel felszerelt egységei ellenőrzésük alá vontak több határ menti települést.