hirdetés

Polgárháború fenyegeti Burundit az ENSZ szerint. A világ egyik legszegényebb országában áprilisban szabadultak el az indulatok, amikor Pierre Nkurunziza bejelentette, hogy harmadszorra is elindul az elnökválasztáson. Ezt azonban az elfogadott alkotmány tiltja. Burundiban több mint tíz évig folytak véres harcok, amelyben közel félmillióan haltak meg.

burundi-afp

Burundit polgárháború fenyegeti, ami csak a nemzetközi közösség határozott fellépésével kerülhető el – hangsúlyozta az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön Genfben.

Az afrikai országban április óta legalább 400 embert öltek meg, míg 3500-at őrizetbe vettek, 220 ezren pedig a szomszédos országokba menekültek – hangzott el a világszervezet emberi jogi tanácsának rendkívüli ülésén.

Zaid el-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a nemzetközi közösségnek határozott válaszlépéseket kell tennie, példaként a beutazási tilalmat és a vagyonbefagyasztást említette, valamint szükségesnek nevezte a burundi határok erőteljesebb felügyeletét is annak érdekében, hogy megállítsák az országba irányuló fegyveráradatot.

Adama Dieng, a népirtások megelőzésében illetékes ENSZ-megbízott arra figyelmeztetett, hogy a burundi erőszak népirtásig fajulhat, és a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bevonását kérte arra az esetre, ha rosszabbodik a helyzet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, hogy Burundi a polgárháború szélén áll, és az egész régiót magával ránthatja. Ban politikai párbeszédre szólította fel a konfliktus minden résztvevőjét. A szemben álló felek közötti tárgyalások elősegítése céljából még a héten a régióba utazik a főtitkár különmegbízottja.

Az Afrikai Unió Béke- és Biztonsági Tanácsának tagállamai a Twitteren keresztül a burundi helyzettel kapcsolatban leszögezték, hogy Afrika nem enged meg egy újabb népirtást a kontinensen. Egyben a kelet-afrikai országban folyó öldöklés azonnali beszüntetésére szólítottak fel.

A 10 millió lakosú Burundiban pattanásig feszült a helyzet azóta, hogy múlt pénteken fegyveresek katonai létesítményeket támadtak meg a fővárosban, Bujumburában, és több tucat ember meghalt.

Az erőszakhullám még áprilisban kezdődött azután, hogy Pierre Nkurunziza államfő bejelentette: harmadszor is indul az elnökválasztáson.

Az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás azonban csak két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. A júliusi választást, amelyet az ellenzék bojkottált, Nkurunziza megnyerte.

A világ egyik legszegényebb országának számító Burundi már túl van egy véres polgárháborún: az országban 1993 és 2005 között dúló konfliktusban mintegy 300 ezer ember halt meg és egymillióan váltak földönfutóvá.

(Fotó: AFP)