hirdetés

Bűnös mondta ki az esküdtszék Steve Bannonra, aki nemcsak Donald Trump volt egykori tanácsadója is volt, hanem Magyarországon is megmondó embere volt a kormánynak, és még Orbán Viktor is fogadta. Bannont a KOngresszus megsértésével vádolták és akár dutyiba is kerülhet.

 

Az esküdtszék a 68 éves Bannont két rendbeli vétségben találta bűnösnek, amiért megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen, illetve dokumentumokat adjon át a képviselőház különbizottságának, amely a 2021. január 6-i Capitolium elleni támadást vizsgálja.

A törvényhozók azt akarták megtudni tőle, hogy mi történt az egyik washingtoni hotelben a puccskísérlet előtti éjszakán, amikor az elnök támogatói megpróbáltak republikánus képviselőket rávenni, hogy utasítsák el a választás eredményét. Annál is inkább, mert Bannon úgy tüntette fel, hogy ő volt ezeknek a kísérleteknek, illetve a másnapi támadásnak a szellemi atyja.

Az Igazságügyi Minisztérium ügyvédei azzal érveltek, hogy Bannon “törvényen felülinek” érezte magát, amikor figyelmen kívül hagyta a Kongresszusi bizottság “kötelező” jogi idézését. Bannon ügyvédei azt mondták, hogy a per egy politikai megtorlás volt.

Bannont 30 naptól egy évig terjedő börtönt kaphat vádpontonként, valamint 100 és 100 ezer dollár közötti pénzbírsággal is büntethetik. Azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy a korábbi, hasonló ügyekben a börtönbüntetést még senkinek sem kellett letöltenie.

 

( Cs.T.)