hirdetés

Csak az elmúlt 24 órában majdnem 1200 új fertőzöttet regisztráltak Romániában. Orvosból és ápolóból is kevés van már Bukarest környékén.

 

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1182 embernél mutatták ki a koronavírust, tehát Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám.

Szerdán újabb harminc halálesetet jelentettek, és meghaladta a 19 500-at az ismert aktív esetek száma, közülük majdnem hétezren vannak kórházban, 377 koronavírus-fertőzött pedig intenzív ápolásra szorul.

Mivel a járvány főleg a fővárosban és a Bukarest északi szomszédságában található megyékben terjed, ezekben a térségekben helyhiány alakult ki a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak intenzív terápiás részlegein.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a súlyos állapotban lévő betegek utaztatása kockázatos lenne, ezért inkább a fertőzési gócokban igyekeznek növelni a kezelési kapacitást az újonnan épített moduláris kórházak beüzemelésével, és a meglévő férőhelyek Covid-19-es kórházzá minősítésével. A miniszter elmondása szerint egyelőre nem a műszaki felszerelésben, tehát a lélegeztető gépekben, intenzív terápiás ágyakban, hanem a speciális felszereléseket működtető szakszemélyzetben van hiány.

Tataru szerint már a héten megkezdik az egészségügyi személyzet rendeleti úton történő ideiglenes, legfeljebb 30 napos áthelyezését, de kiemelte, a járványt nem a kórházakban, hanem a fertőzés terjedését megakadályozó óvintézkedések fegyelmezett betartásával lehet csak legyőzni.

( Joseph Popovic )