hirdetés

Komoly és egyben őrült fegyverkezésbe kezdtek Putyinék. Oroszország 1,67 ezer milliárd rubelt, azaz mintegy 25 milliárd dollárt fordít 2016-tól 2020-ig „védelmi-ipari komplexumának” fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését – jelentette ki a moszkvai kormányülésen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes.

orosz hadihajó

Rogozin szerint az új állami programról múlt héten határozott a kormány.

Új típusú fegyverekkel szereljük most fel az egész hadsereget, a fegyveres erőket, a hadiflottát – mondta Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel folytatott megbeszélésén.

A miniszterelnök rámutatott, hogy Moszkva ezt az egész világon versenyképes szinten szeretné megoldani, és Oroszország meg kívánja őrizni pozícióját a globális fegyverpiacon. A világ legnagyobb fegyverexportőre az Egyesült Államok, a második helyen Oroszország, a harmadikon Kína áll.

Rogozin egy korábbi nyilatkozata szerint az orosz hadiipari termelés 2015-ben 13 százalékkal nőtt, a katonai rendeltetésű export értéke a tavalyi évben elérte a 14,5 milliárd dollárt, túlszárnyalva a kormányzati terveket. Januárban azt is bejelentette a miniszterelnök-helyettes, hogy Oroszország csökkenti kiadásait a szektor nem prioritásként kezelt területein.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haderő és a hadiipar vezetőivel május 10-én folytatott megbeszélésén megfogalmazta azt az igényt, hogy az orosz hadsereg és flotta átfegyverzése 2016 végére elérje az 50 százalékos szintet.

Az orosz elnök szerint a korszerű fegyverekkel és haditechnikával való felszereltség jelenleg 47,2 százalékos, a három évvel ezelőtti 30 százalékkal szemben.