hirdetés

Az oroszok már mindent lőnek Ukrajnában amit csak lehet. Mariupoliban egy kórházat ért brutális támadás, ahol gyereket és terhes nőket láttak el. Nem tudni hány halott van, hisz a romok alatt túlélők után kutatnak. Ami biztos 17 ember súlyosan megsérült.

 

Óriási kráter keletkezett a kórház mellett, ahova becsapódott a bomba. Az üvegek minden szinten kirobbantak. Ez is jól mutatja az orosz katonák már mindenre lőnek és nem számít nekik semmi.

A marupoli gyermekkórházat és szülészetet szerda délután érte légicsapás. Egyelőre annyi biztos, hogy 17-en megsérültek, köztük vajúdó kismamák is. Az ukrán elnök korábban azt mondta, gyerekek rekedtek a romok közé.

David Arakhamia ukrán tárgyaló azt mondta, szerdán 40 ezer civilt sikerült evakuálni, de a hatóságok csak nehezen tudják kimenekíteni az embereket Kijevből, Harkovból és Mariupolból. Arakhamia hozzátette: a kimenekítettek többsége nő és gyerek. 100 ezer civilt próbáltak egy nap alatt evakuálni, de ez nem sikerült.

A WHO szerint 18 alkalommal támadtak eddig kórházakra, mentőkre és orvosokra Ukrajnában az orosz katonák.

Tedros Adhanom Ghebreyesus azt mondta, hogy ezek a támadások komplett közösségektől veszik el az egészségügyi ellátást. Szerinte az ukrán egészségügyi rendszer meglepően ellenálló, de komoly egészségügyi krízist okoznak a támadások. A mostani frontvonalak tíz kilométeres körzetében körülbelül ezer darab egészségügyi létesítmény van.

( Nqgy A.)