hirdetés

Nagy a baj Németországban és Belgiumban. Közel 80 ember halt már meg a heves esőzések és áradások miatt. Állítólag rengeteg hívás érkezik az összedőlt házakból és félő, hogy a halottak száma jóval több lesz.

 

Péntekre 80-ra emelkedett azoknak a száma, akik a Németország nyugati részén tomboló heves esőzésekben vesztették életüket.A Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományokban autókat és épületeket mosott el az ár, a szomszédos Belgiumban pedig négy halálesetről tudnak, és Hollandiát is komoly próbatétel elé állítja a másfél évtizede nem látott esőzés, számolt be róla a BBC.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke igazi katasztrófának mindősítette az áradást, kiemelve, hogy rengeteg a halott és az eltűnt, és még mindig nagyon sokan vannak veszélyben. Dreyerhez csatlakozott Németország kancellárja, a jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó Angela Merkel is, aki szintén azt mondta a sajtónak, sokkolták a történtek.

A hegyvidéki Eifel régióban található Schuld bei Adenauban a hírek szerint legalább 25 házat fenyeget az összeomlás veszélye, ezek közül több már teljesen elszigetelődött a biztonságos területekről, innen csónakokkal mentik ki az embereket. Eifel régióban eddig négy halottról tudnak, az Észak-Rajna-Vesztfáliában fekvő Euskirchenből nyolc halálos áldozatot jelentettek, köztük két tűzoltóét.

Legalább 19 ember halt meg Rajna-vidék-Pfalzban lévő Ahrweiler járásban, miután a Rajnába ömlő Ahr folyó kilépett a medréből. A hatóságok rendőrhelikoptereket és katonák százait vetették be egyes területeken, hogy segítsenek a bajba jutott lakosoknak. A rendőrség szerint korábban több tucat ember várt a háztetőkön, hogy megmentsék őket. Az ország nyugati részén már az iskolákat is bezárták.

A belgiumi Pepinsterben tíz ház omlott össze, miután kiöntött a települést átszelő Vesdre folyó. Chaudfontaine városából legalább kétezer főt kellett evakuálnia a hatóságoknak.

( Tál D.)