hirdetés

Lánya születésének ünnepeként brutálisat jótékonykodik, a Facebook atyja és neje lemond a vagyonáról. Mark Zuckerberg és gyermekének anyja, Priscilla Chan egy újonnan létrehozott jótékonysági szervezetük javára teszi mindezt, amit kislányuk születése alkalmából jelentettek be hivatalosan. Facebook-részvényeinek 99 százaléka így karitatív tevékenységre lesz használva.

zuckerberg

Zuckerberg és neje meglepő szándékukat egy, az újszülött lányukhoz írt levélben jelentették be. A jótékonysági célra felajánlott részvények, amelyekről tulajdonosaik az életük folyamán le fognak mondani, jelenleg mintegy 45 milliárd dollárt, azaz 13 ezer milliárd forintot érnek. A Chan Zuckerberg Kezdeményezés elnevezésű szervezet egyebek között az egészségügy, a személyre szabott oktatás, az internet-hozzáférés és a közösségépítés problémáival, az emberben rejlő képességek és az egyenlőség ügyének előmozdításával foglalkozik a terveik szerint.

Mint ismeretes, a milliárdos 26 esztendősen írta alá azt az adományozási fogadalmat, amelyben többen a világ leggazdagabbjai közül megfogadták, hogy még életük folyamán vagy végakaratukban emberbaráti vagy jótékonysági célokra fordítják vagyonuknak több mint felét. Mark Zuckerberg és Priscilla Chan eddig 1,6 milliárd dollárt fordított jótékonyságra. A Facebook vezérigazgatója megfogadta, hogy az elkövetkező három év mindegyikében egy-egy milliárd értékű cégrészvényről fog lemondani.