hirdetés

Három ember életét vesztette Kansas City egyik elővárosában, Overland Parkban vasárnap délután, miután egy fegyveres lövéseket adott le két zsidó közösségi intézményben.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülései szerint rasszista támadás történhetett, mert a támadó, egy hetvenes éveiben járó fehér férfi megkérdezte az áldozataitól, hogy zsidók-e, és lőtt, amikor azok igennel válaszoltak. Letartóztatásakor az egykori náci Németországban használatos „Heil Hitler” köszöntést kiáltozta.
A rendőrség a rasszista támadásra vonatkozó információkat nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
A kansasi hatóságok azonosították az elkövetőt, akit Frazier Glenn Crossnak hívnak, 73 éves. A Southern Poverty Law Center (SPLC) elnevezésű jogvédő központ szerint ugyanakkor a tettes neve: Frazier Glenn Miller, aki sokáig a Ku-Klux-Klan fajgyűlölő
szervezet karolinai csoportjának parancsnoka (nagy sárkánya) volt.
A férfi először egy közösségi központot támadott meg, ahol egy tizenévesek számára tartott tehetségkutató énekverseny zajlott, majd több utcányira onnan, egy nyugdíjasotthonban lövöldözött. Két ember az első, egy pedig a második helyszínen esett a támadás áldozatául.
A támadó, aki a nyomozók szerint nem helybéli, összesen öt emberre adott le lövéseket. Két esetben azonban célt tévesztett. A nyomozás jelenlegi szakaszában semmi sem utal arra, hogy a férfi ismerte volna áldozatait.

( MTI )