hirdetés

Úgy tűnik behisztizett a brazil elnök, amiért mindenki az égő amazonasi erdők eloltását sürgeti. Bolsonaro elsőre köszönte az adományokat de nem kért belőle, mondván a tűzoltás helyett volna annak jobb helye is.

 

Brazília elfogadja a hét legfejlettebb ipari ország 20 millió dolláros gyorssegélyét az amazonasi erdőtüzek megfékezésére, ha Emmanuel Macron visszavonja sértéseit– jelentette ki Jair Bolsonaro brazil elnök arra utalva, hogy a francia elnök hazugnak nevezte őt.

Bolsonaro kijelentése már csak azért is nevetséges, mert a brazil elnök volt az, aki nem igazán uri módon sértegette a francia elnök Macron feleségét, ami után brazilok ezrei kértek bocsánatot Brigitte Macrontól elnökük nevében.

Macron úrnak először is vissza kell vonnia a sértéseket, amelyeket irányomba tett. Először hazugnak nevezett engem, majd a tudomásomra jutott információk szerint azt mondta, hogy az Amazonas feletti szuverenitásunk vitatható – mondta Bolsonaro.

Ahhoz, hogy beszélgessünk, és elfogadjunk bármit is Franciaországtól, legyen az akár a lehető legjobb szándékú, Macronnakcvissza kell vonnia ezeket a kijelentéseket, és akkor majd beszélgethetünk– tette hozzá a brazil politikus.

Macron hétfőn a G7 biarritzi csúcstalálkozója utáni nyilatkozatában egyebek között azt mondta: valamikor meg kell majd vitatni annak a lehetőségét, hogy nemzetközi státussal ruházzák fel az Amazonast.

Mindezt annak érdekében, hogy megakadályozzák a pusztulását vagy azt, hogy az Amazonas-medencében fekvő valamelyik ország vezetője a globális jóléttel szembeni intézkedéseket hozzon. A nyilatkozatot Brazíliában támadásként értelmezték az amazóniai országok szuverenitása ellen.

A francia köztársasági elnök hétfőn, a G7-csúcstalálkozón jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, valamint hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.