hirdetés

Negyven szakorvos több mint húszórás műtét során sikeresen választott szét egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt New Yorkban, a brooklyni Montefiore Medical Center kórházban. A 13 hónapos fiúk, Jadon és Anias McDonald előtt a felépülés és a rehabilitáció hosszú útja áll még az orvosok szerint, de így jó esélyük van az életre. 
sziami-ikrekA fiúk egy ötször hét centiméteres felületű agyi szöveten osztoztak – írta az anya, Nicole McDonald a Facebookon. A nő arról számolt be, hogy Jadon jobban viselte a műtétet, mint Anias, ráadásul az orvosok azt mondták neki, hogy ő kezdetben nem lesz képes mozgatni testének egy részét.
A csütörtökön kezdődött műtétet dokumentáló CNN szerint a két koponya elválasztása 16 órán át tartott. A fejüknél összenőtt sziámi ikrek 80 százaléka a műtét nélkül meghal élete első két évében, az operáció pedig maradandó agyi károsodásokat is okozhat, a szülőknek nehéz döntést kellett hozniuk.

Az orvosi csapatban dolgozott gyermekgondozó szakember, aneszteziológus, neuroradiológus, idegsebész és plasztikai sebész is, a munkát James Goodrich gyermekidegsebész és Oren Tepper plasztikai és helyreállító sebész vezette. Goodrich már számos sziámi ikerpárt választott szét az elmúlt tíz évben.

– A gyomromban lévő szikla miatt még mindig nem tudtam kimondani azt, hogy köszönöm – írta a műtét után a Facebookon az anya, de az interneten több ezer ember fejezte ki jó kívánságait a családnak.