hirdetés

Botozni fog Ferenc pápa
2014-07-13 17:15

Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblica című olasz balközép napilap hétvégi számában, amely nem szó szerint idézte az egyházfőt. Ferenc pápa közölte: bottal lép fel a pedofil papokkal szemben.

Vatican Pope

 

Egy gyermek megrontása a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni – hangoztatta a katolikus egyházfő a beszélgetésben, amelyet Eugenio Scalfarival, a La Repubblica volt főszerkesztőjével folytatott. A riport nem szó szerint idézte a pápát, amiből némi byonodalmak is adódtak.

Ferenc pápa elmondta, hogy ismerete szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés nagy része családi vagy baráti környezetben történik.
 Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap. Bíboros azonban nincs köztük. Az eredeti La republica cikkben még az szerepelt, hogy bíborosok és püspökök is vannak, nos ezt javította később a Vatikán, hogy ezt félreértette az újságíró.

Sajnos még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene – jelentette ki Ferenc pápa azután, hogy július 7-én a papi pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban. Ekkor az egyházfő bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól, azt hangsúlyozva, hogy ezeknek a papoknak nincsen helyük az egyházban.

A La Repubblicának Ferenc pápa most úgy fogalmazott, hogy a pedofília leprája megfertőzi az egyházat is: Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben!

A cölibátsura vonatkozó kérdéssel kapcsolatban pedig felidézte, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be: – A probléma fennáll, de nem nagy súlyú.

Ferenc pápa az interjúban kitért az olaszországi szervezett bűnözésre is. A pápa június 21-i calabriai látogatása során kiátkozta az egyházból a maffia tagjait. Ezután az olasz bűnszervezetek börtönben levő tagjai megtagadták a misére járást. A dél-olaszországi vallási körmeneteket pedig továbbra is a maffia szervezi. Az egyházfő a maffiózók rendszeresen templomba járó édesanyjaihoz, feleségeihez és más nőrokonaihoz intézte a kérdést: – Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy az Úr megbocsátja a gaztetteket? – Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egyház nem hagy fel a maffiával szembeni küzdelemmel akkor sem, ha egyes papok szemet hunynak felette, és gyenge a szervezett bűnözéssel szembeni polgári bejelentés is