hirdetés

Oroszország szégyelli magát Boris Johnson brit külügyminiszter helyett – közölte Marija Zaharova, az orosz diplomáciai tárca szóvivője Facebook-bejegyzésében.
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson talks to the media as he arrives at an European Union foreign ministers meeting in Brussels, Belgium, July 18, 2016. REUTERS/Francois LenoirA szóvivő ezzel Boris Johnson két, a szíriai válsággal kapcsolatos kijelentésére reagált. A brit külügyminiszter a nap folyamán kijelentette: szeretné, ha ezúttal a londoni orosz nagykövetség előtt lennének tüntetések. – Hol van ilyenkor a Stop the War Coalition? – tette fel a kérdést, arra a háborúellenes szervezetre utalva, amely rendszeresen tart demonstrációkat brit és egyéb nyugati katonai beavatkozások ellen. Korábban Johnson arról beszélt, hogy Moszkva ellen a legerősebb fegyver a szégyen (a megszégyenítés) lenne.

Úgy tűnik, hogy Boris Johnson a szavakról áttért a tettekre és bevetette azt a fegyvert, amellyel korábban megfenyegette Oroszországot – a szégyent. Mi tényleg szégyelljük magunkat helyette – írta a közösségi portálon az orosz külügyi szóvivő.

Az elmúlt hónapokban rendkívüli módon kiéleződött a helyzet a szíriai Aleppó városban. Az Egyesült Államok és több nyugat-európai állam azzal vádolja a szíriai kormányt és Oroszországot, hogy a fegyveresek mellett bombázzák a civil lakosságot és csapást mértek egy humanitárius segélykonvojra is. Damaszkusz és Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az orosz és a szíriai gépek a terroristákra mérnek légi csapásokat, és hogy Washington képtelen rávenni az állítólag mérsékelt ellenzék fegyvereseit a szélsőségesekről való leválásra.

Szombaton Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta azt a francia javaslatot, amely a légi csapások azonnali beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban.