hirdetés

Pár hét után jutott az eszébe a volt brazil elnöknek, hogy az október végén elvesztett választásoknál csalás történhetett. Bár hivatalosan Bolsonaro sosem ismerte el a vereségét rajta kívül mindenki elismerte Lula da Silva győzelmét. Nos Brazília a truppi utakra lépett.

 

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök panaszt nyújtott be a választási ügyekben illetékes bíróságon az elnökválasztási eredmények “rendkívüli ellenőrzését” szorgalmazva – jelentette kedden CNN Brasil helyi hírtelevízió.

Az indítvány “helyrehozhatatlan szabálytalanságokat” említ az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre, vagyis, hogy a választást a hivatalban lévő elnök baloldali kihívója Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök nyerte meg – ismertette a CNN Brazil.

A brazil szövetségi választási bíróság (TSE) egyelőre nem válaszolt megkeresésekre az ügyben.

Mindazonáltal a TSE korábban már megerősítette Lula győzelmét, s azt már számos vezető brazil politikus, valamint Brazília nemzetközi szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is elismerte.

Az elnökválasztáson győztes baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg az október végi második fordulóban, Bolsonaro pedig 49,1 százalékot kapott.