hirdetés

Őrizetbe vették Franciaországban a korábban betiltott Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás két vezetőjét. Az Uber France szóvivője megerősítette, hogy Thibaud Simphal vezérigazgatót és Pierre-Dimitri Gore Coty nyugat-európai igazgatót jelenleg a bűnügyi rendőrségen hallgatják ki.

 Smoke rises from a fire burning next to French CRS riot police standing near an overturned car as taxi drivers block Porte Maillot in Paris on June 25, 2015. Hundreds of taxi drivers converged on airports and other areas around the capital to demonstrate against UberPOP, a popular taxi app that is facing fierce opposition from traditional cabs. Access to three terminals at Paris-Charles de Gaulle airport and in a number of areas of Paris, especially Porte Maillot, were blocked. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON        (Photo credit should read THOMAS SAMSON/AFP/Getty Images)

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat, miután a rendszeréhez csatlakozó autósok és utasaik okostelefonon keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az Uber a francia taxisok szerint tisztességtelen versenyben veszi el a bejegyzett taxisoktól a munkát, emiatt már többször tettlegességig fajuló összetűzések is történtek az Uber sofőrjei és a személyszállító fuvarosok között, akik múlt csütörtökön tiltakozásul a szolgáltatás ellen harminc nagy útlezárással akadályozták Franciaország-szerte a közúti közlekedést, óriási dugókat okozva.

A kormány, miután elítélte az Uber sofőrjeivel és utasaival szemben elkövetett erőszakot, pénteken megígérte, hogy mindent elkövet az amerikai szolgáltatás tényleges betiltása érdekében. A Franciaországban 2014 február óta elérhető szolgáltatást idén januárban betiltották, de a tiltás alkotmányosságát vitatja az amerikai cég, s a törvényt az alkotmánytanácsnál megtámadta, ami jogilag felfüggesztette a tiltást.