hirdetés

A FIFA elnöke sem úszta meg, ő is gyanúsított már. A szebb napokat látott Joseph Blattert a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, azaz a FIFA elnökét egyelőre nem vették őrizetbe.

platini-batter

A svájci legfőbb államügyész pénteki bejelentése szerint Blatter ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, amelynek nyomán házkutatást tartottak az irodájában, és számos iratot lefoglaltak. A svájci hatóság tanúként szintén kihallgatta Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét annak kapcsán, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA alapjaiból származó pénz „állítólag 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkára lett kifizetve”.

A 79 éves Blatter a FIFA pénteki végrehajtó bizottsági ülése után sajtótájékoztatót tartott volna, ám azt előbb elhalasztották, majd elmaradt, mivel mint utóbb kiderült, a vezető testület tanácskozása után hallgatták ki a sportdiplomatát. Joseph Blattert azzal is gyanúsítják, hogy a FIFA érdekeivel ellentétes szerződést kötött a világbajnokságok televíziós jogairól. „2015. május 27-e óta a FIFA mindenben együttműködik a svájci államügyészséggel, minden kért dokumentumot, adatot és információt átadott a hatóságnak, és a jövőben is mindenben együttműködik, amíg a vizsgálat tart” – olvasható a FIFA közleményében.

Mint arról az Esti Újság beszámolt, a FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával az FBI ügynökei. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.