hirdetés

Az Amnesty International szerint bizonyítékok van rá, hogy az orosz csapatok februárban és márciusban Kijev környékén háborús bűnöket követtek el, többek között civilek bírósági eljárás nélküli kivégzését.

 

A civil lakosságnak felelőtlen fegyvertüzet és kínzásokat is el kellett szenvednie a háborúnak azon szakaszában, amikor az orosz fegyveres erők elfoglalták ukrán főváros külterületét, köztük Bucsa városát – olvasható a jogvédő szervezet jelentésében.

Donatella Rovera, az Amnesty vezető válságkezelési tanácsadója elmondta: Ezek nem elszigetelt incidensek. Beleilleszkednek abba a sormintába, amely mindenütt megfigyelhető, ahol az orosz erők egy város vagy egy falu felett átvették az ellenőrzést.

A jelentés 22 dokumentált esetet említ, amikor az oroszok törvénytelen gyilkosságokat hajtottak végre. Ezek többsége nyilvánvalóan bírósági eljárás nélküli kivégzés volt Bucsában és a környező településeken.

Az ukrán hatóságok állítása szerint több mint 9000, az orosz csapatok által elkövetett lehetséges háborús bűncselekményt vizsgálnak. Mellettük a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálja az állítólagos háborús bűnöket.

A Kreml tagadta, hogy az orosz csapatok visszaéléseket követtek volna el Ukrajnában, és azt állította, hogy „a bucsai történet megrendezett és hamis”.

 

(Guardian)