hirdetés

Nem tetszett neki a tárgyalás és a feldühödött vádlott egyszerűen lelőtte a bíráját, egy tanút s egy ügyvédet, aki egy csőd ügy miatt került bíróság elé. Az ámokfutó majdnem kereket tudott oldani, hisz az emberek kimenekítése közben kijutott  a milánói központi bíróság épületéből. Végül Milánótól nem messze  elfogták a vádlott lövöldözőt, aki megölt három embert, többeket pedig megsebesített.

 milano birósági mészárlás

Az eddigi ismeretek szerint a tettes először megpróbálta elbarikádozni magát a labirintusszerű épület egyik emeletén, majd az épület kiürítése közben ő is elhagyta a bíróságot, és motoron menekült a helyszínről. A hatóságok átfésülték az épületet, és ezen kívül is keresték a szökésben levő férfit. A csendőrség végül Milánón kívül, Vimercate országútján tartóztatta fel.

A feltételezett elkövető, Claudio Giardiello a bíróság egyik tárgyalótermében nyitott tüzet. A tárgyaláson ő volt a vádlott, szándékos csődokozás miatt állt bíróság előtt. A férfi 4-5 lövést adott le. A bejelentések szerint a tárgyalást vezető bíró, egy ügyvéd, valamint egy tanú belehalt sérüléseibe. Többen megsebesültek, ketten közülük súlyosan. A szomszédos termekben levők közül a lövések hallatára többen a földre vetették magukat, mások megpróbálták eltorlaszolni az ajtókat.

Egyelőre nem tudni, hogy az elkövető hogyan tudott fegyvert bevinni a milánói bíróság épületébe, amelynek bejáratánál mindenkit tüzetesen, fémdetektorral ellenőriznek. Feltételezések szerint az egyik személyzeti bejáraton át jutott be.

A lövöldözés hírére egész Milánóban megállt az élet. Giuliano Pisapia milánói polgármester azonnal a bíróság épületéhez sietett. Éppen a városban tartózkodott Angelino Alfano belügyminiszter is, aki a május elsején kezdődő Expo2015 világkiállítás alatti biztonságról egyeztetett az észak olasz város vezetőivel