hirdetés

Csúcstechnikával azonosítják a lengyel hatóságok a migránsokat. Több mint 15 ezer, biometrikus adatok rögzítését is lehetővé tévő menedékkérő igazolványt gyártott a lengyel értékpapírnyomda, ebből közel ötszázat ki is állítottak már a menedékkérők nevére.

biometrikus újjnyom

Kártya formájú, az ujjlenyomat, illetve más biometrikus adatok rögzítésére alkalmas chippel ellátott ideiglenes igazolványt állítanak ki Lengyelországban a nemzetközi védelemért folyamodók számára egy november eleji belügyminisztériumi határozat alapján. A fényképpel, aláírással is ellátott igazolvány a menedékjogi kérelem felülbírálásáig érvényes – számolt be hétfőn az RMF FM lengyel rádió, amit a lengyel belügyminisztérium is megerősített.

A lengyel menekültügyi hivatal 472 ilyen kártyát adott ki november 13. és december 10. között, idén összesen 11 ezer regisztrált menekült érkezett az országba, akik túlnyomó többsége ukrán vagy orosz állampolgár – ez 3 ezerrel több, mint 2014-ben. Összesen 346 menekültkérelmet bíráltak el idén, köztük szíraiakét is.

A lengyel hatóságok eddig is állítottak ki menedékkérő igazolványokat, ezek azonban papíralapúak voltak, így könnyebben hamisíthatók, azonban a lengyel értékpapírnyomda szóvivője, Pawel Prus szerint az új igazolványt rendkívül nehezen lehetne hamisítani. A lengyelekhez hasonló igazolványokat állít majd a német korány is. Németország a papíralapú, de a menekültügyben érintett hatóságok adatbázisait összekapcsoló igazolvány bevezetésével első lett volna az európai uniós országok közül.

Lengyelország az utóbbi hónapokban 6,5 ezer menekült befogadására kötelezte el magát, ezeket a többi európai országoktól vállalná át a kötelező kvóták alapján. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerint az emberek befogadásakor nemzetbiztonsági szempontokat tartanak majd szem előtt, nagyon sűrű szűrőt alkalmazva.

(Fotó: Komlomedia)